Fakta: Elitloppet

Fakta: Elitloppsinbjudan

Elitloppet är ett inbjudningslopp över sprinterdistans. 13 hästar bjuds in, övriga tre platser går till vinnaren i Finlandia-Ajo i Helsingfors (8 maj), Elitlopp play-off i New Jersey (8 maj) samt Prins Daniels lopp i Gävle (15 maj).

Sammanlagd prissumma är 6,2 miljoner kronor. Vinnaren får 3 miljoner kronor.

Inbjudna: Timoko, Frankrike, Un Mec d’Heripre, do, Oasis, Bi, Sverige, Your Highness, do,

Nära inbjudan: Nuncio, Sverige, Resolve, USA, Be A Magician, do, JL Cruze, do, B.B.S. Sugarlight, Norge, Voltigeur de Myrt, Frankrike.

Kan få en inbjudan: Tycoon Conway Hall, Danmark, Billie de Montfort, Frankrike, Nimbus CD, Sverige, On Track Piraten, do, Propulsion, do, Food Money, do, Magic Tonight, do.

Resolve startar från spår fyra och tillhör favoriterna att vinna det nya uttagningsloppet. Men det är inte alls säkert att Åke Svanstedt tackar ja till en inbjudan – även om han vinner.

– Jag vet hur svårt det är att vinna Elitloppet och det räcker inte bara att vinna på söndag. Resolve måste vara jäkligt bra också. Han måste ner på tid under 1.09, de springer ju den tiden på Solvalla och Meadowlands är en sekund snabbare. Dessutom måste det vara bra fart över mållinjen, annars är det inte lönt att åka till Sverige, säger Svanstedt till TT.

Flitig kontakt

Svanstedt är inne på sitt tredje år som tränare i USA. Han lär sig hela tiden nya saker i sitt nya hemland. Men kontakten med Sverige är flitig, särskilt när det är högsäsong, och respekten för svensk travsport är stor.

– Konkurrensen är väldigt tuff. Nuncio är jag imponerad av, Timoko är alltid bra och det finns flera andra bra hästar som kommer i toppform. Därför ställer jag höga krav på Resolve på söndag. Jag vet vad som krävs och vill inte åka över bara för att delta.

Tveksamt intresse

Solvalla hoppas kunna fylla planet till Sverige med amerikanska topphästar. Men Svanstedt är tveksam till intresset från amerikanska ägare och tränare.

– Bland de äldre tycker jag att CL Cruze, Be A Magician och Resolve är dom bästa. Jag tror inte att så många tre- och fyraåringar kommer, säsongen har precis kommit igång här. De har också en fyraåringsserie som börjar om två veckor och Fyraåringseliten på Valla lockar nog inte, tror Svanstedt.

Resolve vann fyra lopp i fjol och tjänade 5,5 miljoner kronor. Hans bästa segertid var 1.08,9. Svanstedt kräver bättre om det ska bli start i Elitloppet.