Fakta: IFK Norrköpings Champions League-kval

Vad: Champions League-kval, andra omgången. Dubbelmöte med Rosenborg.

När: Returmöte onsdag 20 juli kl 19.15, Östgötaporten, Norrköping.

Vinnaren går vidare till tredje kvalomgången, går man vidare även därifrån väntar playoff till gruppspelet i Champions League.

Gruppspelet inleds 13 september och finalen spelas 3 juni 2017, på Millenium Stadium i Cardiff, Wales.

Fakta: Så långt har de svenska lagen gått de senaste tio åren

2015-16: Malmö FF, gruppspelet, slutade sist i gruppen på tre poäng.

2014-15: Malmö FF, gruppspelet, slutade sist i gruppen på tre poäng.

2013-14: Elfsborg, tredje kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 0–1 mot Celtic.

2012-13: Helsingborg, playoff, åkte ut efter sammanlagt 0–4 mot Celtic.

2011-12: Malmö FF, playoff, åkte ut efter sammanlagt 3–4 mot Dinamo Zagreb.

2010-11: AIK, tredje kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 0–4 mot Rosenborg.

2009-10: Kalmar FF, andra kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 3–3 men färre gjorda bortamål mot Debrecen.

2008-09: IFK Göteborg, andra kvalomgången, åkte ut efter 3–5 mot Basel.

2007-08: Elfsborg, tredje kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 1–5 mot Valencia.

2006-07: Djurgården, andra kvalomgången, åkte ut efter sammanlagt 2–3 mot Ruzomberok.

Det var en blek kopia av mästarlaget IFK Norrköping som ställde upp på Lerkendal i Trondheim. Första halvleken var förvisso jämn mellan lagen, med visst övertag för Rosenborg, men domarens signal efter halvtidsvilan blåste igång vad som mest liknade en östgötsk nattmara.

Vi tar bedrövelsen steg för steg.

20 usla minuter

Minut 48: 19-årige målvakten Andreas Vaikla står för en prakttavla och missbedömer Hólmar Eyjólfssons nick. Vaikla hinner ner till sin vänstra stolpe men bollen smiter förbi. 0–1.

Minut 62: Pål André Helland, suverän i matchen, får kriminellt opressad vandra in i planen och placera in ett lågt vänsterskott i samma hörn som det första målet rullade in i. 0–2.

Minut 65: Surfande på en självförtroendevåg lyckas Yann-Erik de Lanlay böja in ett otagbart skott i bortre krysset från sin vänsterposition. 0–3.

De usla tjugo minuterna i början av andra halvlek blev droppen för nye managern Jens Gustafsson och hans mannar. "Peking" ryckte upp sig – även om de fortsatte låta Helland skövla fram på deras högerkant – och när Sebastian Andersson för andra matchen i rad hittade rätt med pannan var det en alldeles avgörande reducering han tryckte in. Den första halvan av dubbelmötet slutade 1–3 och nu måste "Peking" vinna med åtminstone 2–0 på hemmaplan för att gå vidare till tredje omgången av Champions League-kvalet, tack vare bortamålsregeln.

Djävulsk uppgift

En tuff uppgift mot ett Rosenborg som har spelat gruppspel i Champions League hela elva gånger. En djävulsk uppgift för ett IFK Norrköping som under sommaren har tappat målkungen Emir Kujovic till belgiska Gent och poängliraren Arnór Ingvi Traustason till Österrikes Rapid Wien och dessutom tappat byggmästaren bakom fjolårets stora framgång, managern Janne Andersson, till svenska landslaget.

Förstemålvakten David Mitov Nilsson är långtidsskadad och Andreas Vaikla kommer att få repa rejält med mod efter sin tavla när IFK Norrköping ska försöka vända underläget i returen den 20 juli.