Efter att Pernilla Wiberg och Anja Pärson slutat har det varit tunt med framgångar på fartsidan. Hans Olsson slutade i våras och nu är det bara Kajsa Kling som kör fart i det svenska landslaget.

– Skälet till att vi gör satsningen är att vinna fler tävlingar. Med satsningen skickar vi signalen till unga åkare att alla discipliner är viktiga. Vi vill fostra kompletta åkare, säger Eliasson Winter.

Det är en breddsatsning som sätts igång i vinter och som kommer att pågå i fyra-sex år till att börja med. Skidförbundet kan göra satsningen tack vare sponsorer och satsningen kommer sannolikt att kosta mellan 15 och 20 miljoner.

I jul bjuds alpina skidåkare mellan 17 och 21 år in till ett läger i Åre.

– Vi vet inte om det kommer 5, 50 eller 150. Men det är i alla fall starten på någonting. Till våren ska vi ha valt ut 20–30 stycken som det ska satsas på, säger Eliasson Winter.

Kitzbühel symboltävling

Målet är att ha fyra kvinnliga och fyra manliga åkare i fartgrenarna i VM i Åre 2019.

– Det är knappt att vi hinner få fram så många till VM, det är en tuff målsättning. Men talangbasen är stor, menar alpinchefen.

Det andra målet, att en svensk vinner Hahnenkammrennen i Kitzbühel 2021, kanske är ännu svårare att uppnå.

– Vi ser Kitzbühel som en symboltävling, eftersom det är störtloppens "störtlopp". Det kan lika gärna vara att en svenska vinner motsvarande tävling på damsidan.

I alla tider har det sagts att Sverige inte kan få fram fartåkare eftersom vi inte har så många fartbackar.

– Det är ett svepskäl. Det går att få fram fartåkare om man har ett system för det. Det går att förenkla saker, man kan köra fler åk i kortare backar.

Gamla fartåkare kan bli ledare

Den nye chefen i herrlandslaget, Heinzpeter Platter, var tränare i damlandslaget mellan 1996 och 2001 och var med när Pernilla Wiberg nådde sina största framgångar i fartgrenarna. Han tycker att det är bra att det nu görs en breddsatsning.

– Satsar man brett finns chansen att få fram bra fartåkare till VM 2019. Basen för att åka fort i fartgrenarna är teknikträning. Startar man nu finns chansen att lyckas 2019, och kanske redan till JVM i Åre 2017, säger Platter.

Den nya satsningen kan också bli återkomsten i landslaget av före detta fartåkare, nu som ledare.

– Jag har pratat om det med Patrik Järbyn och Hans Olsson har hjälpt mig i uppstarten. Jag hoppas att även Jessica Lindell Vikarby vill vara med, säger Eliasson Winter.