Fakta: Dopningsärenden i travsporten

Så här går ett dopningsärende till inom travsporten, från provtagning till fällande dom.

+ Dopningsprov tas vid tävlingar, i vissa fall även i träning och vid besök hos travtränare.

+ Provet analyseras på ett laboratorium.

+ Om dopningsprovet är positivt går det vidare till Farmakologiska expertgruppen som fastslår att analysen har gått rätt till. B-provet skickas sedan vidare till annat labb för konfirmering.

+ Det resultatet överlämnas till Skandinavisk Dopningskommitté (SDK) som beslutar om det är positivt dopningsprov. Efter deras beslut korrigeras resultatlistan.

+ SDK beslutar om hur utredningen ska gå till väga och om vilka experter som ska kopplas in.

+ När utredningen är klar rekommenderar SDK till respektive land hur åtalet ska skrivas. Där finns tre delar: uppsåt, oaktsamhet eller tränaransvar.

+ I Sverige går åtalet till Ansvarsnämnden, där det blir muntlig förhandling med tränare tillsammans med ombud som en part och Svensk Travsport (ST) som den andra parten. Dessutom kan det finnas vittnen, experter med flera som hörs i förhandlingen.

+ Ansvarsnämnden tar beslut och lämnar dom. Båda parter kan överklaga AN:s beslut till Överdomstolen, som håller liknande förhandling som AN.

+ Överdomstolen lämnar sitt beslut och går ej att överklaga.

Källa: ST.

Det skandinaviska dopningssamarbetet slog ner hårt mot Fabrice Souloy. De fann fyra positiva dopningsprov från tre hästar i de två största travloppen, Elitloppet och Oslo Grand Prix. Un Mec d’Heripre var positiv i båda loppen medan OGP-vinnaren Your Highness och sjätteplacerade Lionel var positiva i Oslo.

I samtliga fall visar proven på stora mängder kobolt, som är ett bloddopningspreparat.

Hos andra tränare

Souloy har lyckats enormt bra med framför allt skandinaviska hästar de senaste åren. De flesta har nu lämnat den stora träningsanläggningen Haras de Ginai.

Totalt har ett 15-tal hästar redan lämnat stallet. Däribland Nimbus CD som ägs av hockeystjärnan Mats Sundin och tidigare landslagsläkaren Lennart Hovelius. Ny tränare är Sebastien Guarato, Frankrike.

– Det fanns aldrig någon tvekan hos oss om att flytta hästen, säger Lennart Hovelius, som är med och äger hästen, till Trav365.

Finansmannen Rune Andersson har flyttat sina hästar Mellby Viking och Mellby Club till förre tränaren Timo Nurmos. Topphästarna Your Highness och Sauveur har flyttats till Björn Goop som har ett stall i Frankrike.

Norske Lionel, som kördes till seger i Prix de Paris av Örjan Kihlström, har också lämnat Normandie.

– Jag har varit i chocktillstånd. Det har varit en fruktansvärd vecka. Jag skulle givetvis flytta Lionel men behövde lite tid för att tänka på vad som skulle vara det bästa för hästen. Under den här tiden har jag fått hemska sms om varför jag inte flyttat hästen redan, men nu är det gjort, säger ägaren och tränaren Göran Antonsen till TT.

Avstängd i Skandinavien

Souloy blev omgående avstängd att tävla i Skandinavien. I Frankrike har de dopningsmisstänkta hästarna fått startförbud men Souloy får tävla vidare med stallets hästar, vilket upprört många.

Många kollegor kräver livstids avstängning för "medveten dopning", men varje dopningsärende har sin givna gång.

– Utredningen pågår för fullt. Vi vill givetvis att det här ska gå så snabbt som möjligt och att en dom ska komma. Men vi måste följa våra rutiner, säger Johan Lindberg, generalsekreterare i Svensk Travsport.