Fakta: B-loppen på Vincennes

På lördag körs Prix de Bretagne – det första av fyra så kallade B-lopp på Vincennes-banan i Paris. I de fyra B-loppen (Bretagne, Bourbonnais, Bourgogne och Belgique) samlar hästarna poäng enligt 6–4–3–2–1. De sex hästar med högst poäng får en plats i Prix d’Amérique söndagen den 31 januari.

21 november: Prix de Bretagne, 2 700 meter.

13 december: Prix du Bourbonnas, 2 850 meter, tillägg 25 meter vid 1 076 000 euro.

3 januari:Prix de Bourgogne, 2 100 meter autostart.

17 januari: Prix de Belgique, 2 850 meter, tillägg 25 meter vid 1 181 000 euro.

Fakta: Heta hästar i Prix d’Amerique

2014 vann Maharajah Prix d’Amerique med Örjan Kihlström i sulkyn. Det lär bli svårt för de svenska hästarna att röra de bästa franska sista söndagen i januari.

Här är de största favoriterna:

Up And Quick: Var tvåa 2014 och etta 2015. Har inte tävlat sedan den 22 februari utan siktar enbart på ny toppform och seger i PDA. Är oerhört stark och körs av Frankrikes bästa kusk – Jean-Michel Bazire.

Bold Eagle: Frankrikes nya stjärna med 15 segrar på 16 starter. En enorm talang som gillar den tuffa Vincennes-banan. Men ännu bara fyra år och oprövad i internationella lopp mot äldre hästar.

Voltigeur de Myrt: Tog en överraskande andraplats i loppet i fjol efter en stark avslutning. Har utvecklats ytterligare i sommar efter flera bra insatser ute i Europa. Formen är redan bra och unga kusken Gabriele Gelormini har stort självförtroende.

Robert Bi: Är född i Italien men tränad i Nederländerna av framgångsrike Paul Hagoort. Vann Europaderbyt som fyraåring och EM för femåringar i somras. Är väldigt snabb och har visat sig gilla Vincennes.

Mosaique Face: Den mest spännande svenska hästen. Vann Mastersfinalen i Belgien och var tvåa i Elitloppet efter en jobbig löpning. Lutfi Kolgjini och sonen Adrian har siktat länge på PDA. Negativt är dåliga resultat hittills på Vincennes.

I år gräver svenska travhästar guld i Frankrike. Under årets tio första månader har de tagit 134 segrar och travat in över 40 miljoner kronor.

– Fler och fler upptäcker de stora prissummorna i Frankrike och åker ner och tävlar. Dessutom håller svenska hästar toppklass och flera säljs även för fina pengar till franska ägare, säger Jörgen Westholm, travtränare i Sala.

I måndags tog Rocky Winner en ny seger i Paris. Förstapriset var 372 000 kronor och fyra raka segrar har gett 1,2 miljoner kronor.

Westholm har haft hästar i Frankrike sedan 2003. Han har även köpt in franskfödda hästar som tävlat med framgång. Hittills i år har stallet tagit tolv segrar och dragit in över 300 000 euro, drygt 2,7 miljoner kronor.

15 miljoner till Bergh och Kolgjini

Robert Bergh toppar svenskligan på närmare åtta miljoner kronor (40 segrar). Tvåa är Lutfi Kolgjini med 7,3 miljoner (26 segrar). Björn Goop och Tomas Malmqvist har också kört in fina pengar i Frankrike.

– Med tanke på de låga prissummorna i Sverige hjälper det väldigt mycket med franska framgångar, säger Westholm.

Svensk Travsport (ST) delar ut närmare 700 miljoner kronor i prissummor per år. Cirka 81 000 per lopp. I Frankrike tävlar man om cirka 210 000 kronor/lopp.

Stängda lopp för utländska hästar

Svenskarna skulle vinna ännu mer om de fick. 84 procent av franska travlopp är nämligen stängda för utländska hästar.

– Våra hästar är väldigt bra. Den stora anledningen är att fransmännen har stängd stambok. De får inte in nytt och fräscht blod medan vi blandar det bästa från Frankrike, USA och Sverige. Jag tror inte de kommer att ändra sig heller och öppna stamboken på många år, det är för mycket pengar som står på spel, säger Jörgen Westholm.

Första B-loppet på lördag, Prix de Bretagne, är utan svenska hästar.