Fakta: Emil Andersson

Född: Den 29 april 1993 i Arboga.

Bor: Örebro.

Idrott: Bordtennis, klass 6–8.

Klubb: Västers BTK.

Funktionsnedsättning: Halvsides cp-skada, som påverkar styrka, balans och motorik i vänster sida av kroppen.

Meriter: Paralympics-silver i lag 2016, Paralympics-brons i singel 2012. VM-brons i singel 2014, EM-guld i singel och lag 2011, EM-silver i singel 2009, EM-brons i singel 2015, EM-brons i singel och lag 2013.

Fakta: Linus Karlsson

Född: Den 4 juli 1989 i Grästorp.

Bor: Grästorp.

Idrott: Bordtennis, klass 6–8.

Klubb: Skövde PK och Västers BTK.

Funktionsnedsättning: Missbildning i vänster ben vilket gör att han har svårt att röra sig i sid- och djupled.

Meriter: Paralympics-silver i lag 2016. EM-silver i lag 2007, EM-brons i lag 2009.

Fakta: Sveriges medaljer i Rio

Guld

Karl Forsman, simning, 100 meter bröstsim.

Silver

Maja Reichard, simning, 50 meter frisim.

Joackim Norberg, skytte, 25 meter sportpistol.

Linus Karlsson och Emil Andersson, bordtennis, lag.

Brons

Louise Etzner Jakobsson, dressyr, individual championship, grade 3.

Louise Etzner Jakobsson, dressyr, grade 3, kür.

Maja Reichard, simning, 100 meter ryggsim.

Maja Reichard, simning, 100 meter bröstsim.

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis, singel klass 3.

Efter skrällsegern i semifinalen mot Kina blev det i finalen mot Ukraina förlust i två raka matcher. Men det svenska laget var inte alltför deppigt efter silvret i klass 6–8.

– Vi gör ett jättebra lagspel i det stora hela. Vi gör en bragdmatch mot Kina. I dag spelar vi också fullt godkänt, säger Emil Andersson.

Dubbeln avgjorde

Den inledande dubbelmatchen skulle avgöra mycket, sade de svenska spelarna på förhand. Så blev det också. I en tuff femsetare var det till slut Ukrainas Maksym Nikolenko och Viktor Diduch som var starkare. Skiljesetet vann de med 11–7, efter att ha vunnit de fyra sista bollarna.

– Vi fick en dålig start men krigade upp oss till 7–7. Sedan gör jag en dålig serve, och Linus gör någon dålig retur. Det är så lite som avgör. Hade vi haft lite flyt med oss så hade vi kanske vunnit dubbeln, säger Emil Andersson.

– Vi gör en jättebra dubbel igen, men det är den som avgör. Vi visste att matchen mot Diduch skulle bli jättetuff. Men hade vi fått dubbeln så tror jag att Emil hade gått in och avgjort, säger Linus Karlsson.

I singel valde Sverige att ställa upp med Linus Karlsson mot världsettan, Ukrainas storstjärna Viktor Diduch. Men Karlsson, rankad nia i världen, kunde inte överraska mot ukrainaren och förlorade i tre raka set, 5–11, 12–14, 7–11.

– Han är bäst i vår klass. Och han är en av de bästa i hela parapingisen. Han har slagit den bästa i den högsta klassen, så då visar man ganska hög klass, säger Emil Andersson.

Fick ut max

Därmed blev det ingen avgörande match för Andersson mot antingen Maksym Nikolenko eller Mychaylo Popov. Sverige, vars lag var tredjeseedat inför turneringen, fick nöja sig med silver.

– Får vi smälta det här lite så tror jag att vi är nöjda. Vi kan inte göra mycket mer. Har man fått ut max så kan man inte vara så missnöjd, säger Linus Karlsson.

Medaljen är Sveriges nionde under Paralympics i Rio.