– Man har så mycket belastning i klubblaget, det är därför man tackar nej.

Jonas Källman om nyckelspelarna som avstår från att vara med i landslaget.

Fakta: Landslagets program

Torsdag: Ryssland i Halmstad.

Lördag: Spanien i Gdansk.

Söndag: Polen eller Ryssland i Gdansk.

Mitten av december: EM-truppen tas ut.

4/1: Tjeckien i Jönköping.

5/1: Tjeckien i Malmö.

8–10/1: Turnering i Spanien.

16/1: EM-premiär mot Slovenien i Wroclaw, Polen.

Övriga lag i gruppen är Tyskland och Spanien. De tre bästa går vidare, vilket blir ett minimikrav för att senare ha chans att ta en plats i OS-kvalet. Flera europeiska länder fick biljett till OS-kvalet redan i årets VM.

Källa: Svenska handbollförbundet

Med 201 landskamper är 34-årige Jonas Källman på vänsterkanten mest rutinerad i truppen som tränar i Halmstad inför veckans landskamper.

Bara sju av spelarna var med i årets VM i Qatar, där Sverige blev utslaget av Polen i åttondelsfinalen. Några har fått ledigt av olika skäl. Dit hör försvarschefen Tobias Karlsson.

Svårt med ny mittnia

Andra är skadade, som högersexan Mattias Zachrisson och mittniorna Jim Gottfridsson och Patrik Fahlgren. Ingen av de två senare är att räkna med i EM – och det medför problem.

– Det är jättesvårt med en ny mittnia. Det är ju han som ska styra och ställa i anfallet, säger Jonas Källman.

Jim Gottfridsson missade även VM, men gjorde en succéartad comeback i vårens EM-kval. Nu är han skadad igen, på samma ställe i foten som flera gånger tidigare. Och saknas på nytt.

– Det spel Jim visade gav stora förhoppningar. Otroligt tråkigt att han är borta igen, för Jim själv i första hand, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Nej från nyckelspelare

Tre givna spelare har tackat nej till landslagsspel: målvakten Johan Sjöstrand, samt niometersspelarna Kim Ekdahl du Rietz och Kim Andersson. Den sistnämnde kan bland annat användas som spelmotor, alltså mittnia.

Jonas Källman har själv tidigare tackat nej till landslagsspel, och tycker att handbollen måste tänka mer på att inte slita ut spelarna.

– Man har så mycket belastning i klubblaget, det är därför man tackar nej.

– Det blir bara fler matcher, som i Champions League. Sponsorer och tv-bolag vill se fler matcher. Det är svårt att stoppa. Men nu får det inte bli fler, det går inte, tycker Jonas Källman.

Att spela färre mästerskap (nu minst ett om året) är ett alternativ, men Källman vill inte riktigt gå så långt.

Tuff Konradsson

Jesper Konradsson, tre landskamper, och Robert Månsson, debutant, är mittnior i veckans landslagstrupp. Viktor Östlund kan också testas i rollen. Lukas Karlsson är inte med nu, men aktuell för EM.

– Jesper har en tuff spelstil och tar ett oerhört ansvar i Alingsås, säger OIsson om Konradsson, som lär få spela mycket i veckan.