Fakta: Anders Svensson

Född: 17 juli 1976.

Längd: 177 cm.

Vikt: 77 kilo.

Familj: Fru Emma, barnen Edvin, 5 år och Juni 1,5 år.

Bor: Öjersjö utanför Göteborg.

Allsvenska matcher: 370.

Allsvenska mål: 59.

A-landskamper/mål: 148/21.

Klubbar i karriären: Guldhedens IK (1981–89). Hestrafors (1990–92), Elfsborg (1993–2001), Southampton (2001–05), Elfsborg (2005–15).

Meriter i urval: Två SM-guld, två cupguld, två VM-turneringar, tre EM-turneringar.

Övrigt: Gjorde ett av fotbolls-Sveriges mest omtalade mål på frispark mot Argentina i VM 2002.

Fakta: Borås Tidning/TT

– Nej, bättre kan det inte bli. Det känns helt fantastiskt att få avsluta så här, sade den 39-årige frontfiguren direkt efter slutsignalen.

Då hade han hyllats ordentligt både före och under matchen. Med dottern Juni i famnen och sonen Edvin i handen gick publikfavoriten in till sin avslutningsshow på Borås Arena. Ett gigantiskt tifo vecklades ut med flera meter höga porträtt av Anders och Andreas Klarström, som också han nu slutar efter lång och trogen Elfsborgstjänst.

Under matchen reste sig också de drygt 10 000 åskådarna och gav stående ovationer till spelare nr 8 i den 8:e minuten. Och hans slutminuter blev till en enda stor hyllning från publiken.

– Det har varit mycket känslor inför det här. Det finns inga ord för alla hyllningar vi fått, sade Anders Svensson till C More.

Han debuterade i Elfsborgs A-lag för 21 år sedan. Med undantag för proffsåren i Southampton i början av 2000-talet Sveriges meste landslagsspelare – 148 A-kamper – varit klubben trogen och en given ledare i den gul-svarta elvan.

– Jag kan nog känna lite stolthet över det jag gjort. Jag har alltid gett hundra procent i matcherna och Elfsborg har betytt allt för min fotbollskarriär, förklarade han för klubbens hemsida strax innan avskedsmatchen.

Den store lille liraren har ofta framhävt vinnarskallen som en av sina främsta egenskaper. Och det visade han prov på även i karriärens sista allsvenska framträdande. Uddlöst spel och 0-1–läge underläge efter den första halvleken var inget Anders Svensson trivdes med.

– Jag var vansinnig i paus. Men sedan tog vi tag i det och bara körde på. Det var skönt att få utdelning.

Inom loppet av tre minuter bytte matchen ansikte totalt. Och det var Anders Svensson som till stor del låg bakom förvandlingen. Han startade anfallen som gav både 1–1 (Viktor Claesson 48:e) och 2–1 (Arber Zeneli 50:e) och spelade också fram till direkt matchavgörande 3–1 (Zeneli igen, 75:e).

Simon Lundevall ökade på till 4–1 innan Johan Svahn prickade in 4–2 på en snygg frispark.

– Nu blev vi fyra också och får en chans på Europaspel. Känslan är helt fantastisk. Jag är glad, stolt och tacksam att vara elfsborgare, sade Anders Svensson innan han på nytt gick ut på planen för att ta emot nya hyllningar framför den jättelika banderoll som rullats ut med texten "Hjältar varar för evigt".

För Falkenberg väntar kvalspel mot Sirius för att få behålla den allsvenska platsen.

– De fick fyra "pissemål". Det är helt sjukt att de kan ha sånt flyt, sade Falkenbergs målvakt Otto Martler till Hallands Nyheter.

– Men vi är ju inte utspelade. Jag tycker vi stod upp bra och visade att vi har flera alternativ när det blir kval.

Också tränaren Hasse Eklund såg fram mot kvalet.

– Jag tycker vi kommer ifrån matchen med en positiv känsla. Vi får till byten och spelarna visar att de vill vara med och konkurrera om en plats i laget, sade Hasse Eklund.