Fakta: OS-kvalet i handboll

Handbollsturneringen för damer i OS spelas med tolv lag.

Världsmästarlaget från VM i Danmark tar en direktplats till OS, tillsammans med det bästa laget från varje kontinentalmästerskap: Europa (Norge), Afrika (Angola), Asien (Sydkorea) och Panamerikanska mästerskapen (Argentina). Även Brasilien är direktkvalificerat som arrangörsland.

Övriga sex platser tillsätts genom kval.

Lagen som placerar sig på plats två till sju på VM går till OS-kvalet.

Utöver det får den bästa och näst bästa kontinenten på VM två platser var, och den tredje, fjärde och femte bästa kontinenten en plats var.

Det innebär att om Europa blir bästa kontinent på VM så får Spanien och Sverige var sin OS-kvalplats som tvåa och trea på EM i fjol. För att Europa inte ska bli bästa nation krävs att två utomeuropeiska lag möts i VM-finalen. Det har aldrig hänt.

Om ett lag som redan är kvalificerat för OS slutar på plats två till sju i VM tar åttan i VM en kvalplats, om två OS-klara lag slutar topp sju tar även nian en kvalplats och så vidare.

Om lag som tagit en kvalplats via EM också blirtvå till sju i VM går man tillbaka till EM och nästa lag i ordningen tar platsen i OS-kvalet.

Om Europamästaren (Norge) också blir världsmästare går EM-tvåan (Spanien) direkt till OS, och EM-trean Sverige tar Spaniens kvalplats.

OS-kvalet spelas 18–20 mars 2016 i tre grupper om vardera fyra lag. De två bästa i varje grupp går till OS.

Sverige är utslaget ur handbolls-VM efter förlusten med 19–26 mot Danmark i åttondelsfinalen. Men drömmen om OS i Rio de Janeiro lever fortfarande.

Det svenska laget kan fortfarande få en kvalplats– tack vare EM-bronset i fjol.

Den bästa och den näst bästa kontinenten på VM får var sin extra OS-kvalplats som går till de näst högst placerade i kontinenternas respektive kvalturneringar, som i Europas fall var EM 2014.

Europamästaren Norge gick direkt till OS, och silvermedaljören Spanien fick en plats i OS-kvalet. Skulle Europa få ytterligare en plats går den alltså till EM-trean Sverige.

Det enda som skulle kunna göra att Europa inte blir bästa eller näst bästa kontinent på VM är om två utomeuropeiska lag möts i finalen 20 december (de enda utomeuropeiska lagen som är kvar är Sydkorea och Brasilien och Angola, där de två sistnämnda kan mötas i semifinal), och något sådant har aldrig hänt.