Fakta: Så fortsätter OS-kvalet

Lördag 5 mars: Sverige–Schweiz, Norge–Nederländerna (båda 19.30).

Onsdag 9 mars: Schweiz–Norge, Nederländerna–Sverige (båda 19.30).

Resultat hittills: Sverige–Norge 1–0, Nederländerna–Schweiz 4–3.

Endast det främsta laget i gruppen går till OS.

Hamnar två lag på samma poäng avgör inbördes möte. Hamnar tre lag på samma poäng görs en ny tabell med de berörda lagen där man först räknar poäng, målskillnad och sedan flest gjorda mål. Går det fortfarande inte att skilja lagen åt går man till den totala målskillnaden i alla matcher.

Tyskland och Frankrike blev OS-klara i och med VM i somras.

Totalt kommer damernas fotbollsturnering under OS att ha tolv deltagande nationer. Utöver Tyskland och Frankrike är Brasilien, Colombia, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, USA och Kanada OS-klara.

Övriga:

Asien: Sex lag gör upp om två platser i en miniturnering i Osaka i Japan den 29 februari till 9 mars.

Fakta: Troliga startelvan

Så ser Sverige ut att starta mot Schweiz (4–3–3): 1) Hedvig Lindahl – 15) Jessica Samuelsson, 4) Emma Berglund, 3) Linda Sembrant, 6) Magdalena Eriksson – 13) Josefin Johansson, 7) Lisa Dahlkvist, 17) Caroline Seger – 10) Sofia Jakobsson, 8) Lotta Schelin, 22) Olivia Schough.

Utifrån kan det kanske verka dumt, att riva upp laget som ordnade succéstarten på OS-kvalet genom att slå Norge med 1–0 och byta ut hälften av backlinjen och slänga in en 27-åring med bara två spelade landskamper på mittfältet.

Men, allt tyder på att det är det Pia Sundhage tänker göra.

– Om det blir så är det bara att gå ut och njuta, säger Josefin Johansson, som ser ut att ersätta tidigare klubbkamraten Emilia Appelqvist i startelvan.

– Vi är lika på många punkter. I Piteå hade vi kanske lite olika roller, där Emilia var lite mer balanserande och jag kanske löpte lite mer offensivt.

Det tuffa spelschemat och hårda underlaget har gjort att förbundskaptenen redan innan OS-kvalturneringen pratade om att knappt någon spelare kommer att kunna spela 90 minuter i samtliga tre kvalmatcher.

Nytt mittbackspar

När Sverige genomförde sin sista träning inför matchen på ett regnigt och ruggigt Stadion Woudestein i Rotterdam såg Jessica Samuelsson ut att få ta hand om högerbacksplatsen i stället för Elin Rubensson. Och Linda Sembrant bildade mittbackspar med Emma Berglund, i stället för med Nilla Fischer som nyligen haft problem med en stukad fot.

– De är så klart lite olika i egenskaperna. Men jag har spelat väldigt mycket med båda de senaste åren och det känns bra i samarbetet. Hur det än blir tror jag att det är viktigt att vi direkt hittar samspelet i backlinjen, säger Sembrant, som spelade tillsammans med Berglund under OS 2012.

– Jag har bra minnen med Berglund. Vi känner varandra väldigt bra och har den erfarenheten.

Matchen mot Schweiz kan bli Sembrants tredje 90-minutersmatch på mindre än en vecka. I söndags spelade hon kvartsfinal i franska cupen med klubblaget Montpellier och mot Norge spelade hon hela matchen.

Bra läge

– Det är klart att det är väldigt intensivt schema men någonstans har man en skön känsla och det är bara att ösa på den.

Sverige och Nederländerna står efter de första matcherna på tre poäng, Schweiz och Norge på noll. Vinner Sverige även mot Schweiz har laget ett utmärkt läge att knipa OS-platsen som står på spel.

Skulle Norge dessutom slå Nederländerna kan det vid svensk seger till och med räcka med svenskt kryss eller förlust i den sista matchen för att laget ska få åka till Brasilien.

– Det känns som om man får vila efter och vara redo att suga ut allt den här veckan för att verkligen nå den där platsen som vi vill åt, säger Sembrant.