Fakta: Sveriges DC-vinster mot Danmark

3–2 i Helsingborg 2013.

3–2 i Köpenhamn 1995.

5–0 i Lund 1994.

5–0 i Köpenhamn 1986.

4–1 i Stockholm 1957.

4–0 i Båstad 1950.

4–1 i Stockholm 1939.

Källa: Svenska tennisförbundet.

Fakta: Så spelas DC-matchen

Fredagens singlar (danska namn först): Andreas Bjerrehus–Markus Eriksson, 2–3. Frederik Nielsen–Mikael Ymer 0–3.

Lördagens dubbel: Nielsen och Thomas Kromann–Johan Brunström och Fred Simonsson.

Söndagens singlar: Nielsen–Eriksson, Bjerrehus–Ymer.

Det finns jämna tennismatcher och så finns det galet jämna tennismatcher. Davis Cup-drabbningen mellan Markus Eriksson och danske Andreas Bjerrehus i Slagelse på Jylland faller in i den senare kategorin.

Efter att ha varit på banan i 4 timmar och 56 minuter lyckades Eriksson till slut vinna med 3–2 och setsiffrorna 6–7, 6–7, 7–6, 7–6, 9–7.

– Jag blev lite chockad. I början kände jag mig bättre och kom kanske in i falskt självförtroende. Han höjde sig och spelade riktigt bra. Jag har bara mig själv att skylla på inställningen i slutet av första set, säger Eriksson till tennis.se.

"Lite väl tajt"

Samtliga de fyra inledande seten togs till tiebreak, där Eriksson förlorade de två första med siffrorna 7–5. Men sedan tippade marginalerna över på svenskens sida, och Eriksson vann de två nästkommande tiebreaken med 7–3.

I det femte och avgörande, långa, setet lyckades Eriksson bryta Bjerresens serve till 8–7, och servade sedan hem matchen.

– Vi sa att om jag fortsätter såhär kommer jag ta det till slut. Det blev lite väl tajt, men jag kände att om jag kunde steppa upp i nivå är jag starkare än honom, han har lite mer skott i sitt spel. Han började bli trött och jag kände mig bara piggare, säger Eriksson.

Mikael Ymer fick inte starta sin match mot Frederik Löchte Nielsen förrän halv tio på fredagskvällen, men den 19-årige svenske DC-debutanten verkade inte påverkad av det.

Ymer vann

Ymer vann det första setet med 7–5, och det andra med klarare 6–3. Han tog sedan även hem det tredje med 6–4, och Sverige har nu en 2–0-ledning och kan avgöra landskampen redan i dubbelspelet på lördagen.

Där har förbundskaptenen Fredrik "Fidde" Rosengren tvingats till en förändring: Isak Arvidsson är sjuk och har åkt hem till Sverige. I stället får debutanten Fred Simonsson spela tillsammans med Johan Brunström.

Vinnaren i mötet Sverige–Danmark får spela kvar i grupp 1 i Europa-/Afrikazonen i Davis Cup. Det förlorande laget flyttas ned en division.