Efter Schweiz överraskande poäng mot Kanada i tisdags kväll kunde Sverige säkra gruppsegern redan i den näst sista gruppspelsomgången med en trepoängare.

Sverige var förstås storfavorit, men Kanadas poängmiss mot Schweiz visade förstås att det gäller att ha en seriös inställning till varje match.

Det hade Adrian Kempe som redan efter 13 sekunder pricksköt 1–0 i danske Växjömålvakten Thomas Lillies högra kryss.

Ett viktigt premiärmål i detta JVM för Kempe som var en av Sveriges bärande spelare i fjol med fyra mål och åtta poäng.

Forslings första

Då var också Linköpingsbacken Gustav Forsling ett hot från blålinjen med sitt fruktade skott. Även han hittade rätt för första gången i turneringen när han sköt 2–0 efter 10.22 i numerärt överläge.

Sverige sköt 37 skott på mål (totalt 48) under de två första perioderna – men hade förtvivlat svårt med effektiviteten efter 2–0-målet.

Det missades i massor ända fram till Brynäsforwarden Oskar Lindblom styrde in 3–0 efter 17.17 av den andra perioden.

Inte för att segern på något sätt var hotad. Brynäsmålvakten Felix Sandström gjorde sin första match i turneringen och ersatte USA-hjälten Linus Söderström i målet.

Han hade nästan inget alls att göra. Danmark sköt bara nio skott på mål under matchen.

William Lagesson och Alexander Nylander – andra målet och sjätte poängen – gjorde de svenska målen i tredje perioden.

Nionde raka

Det är nionde året i rad som Sverige vinner gruppspelet i JVM och har under dessa år 35 raka segrar. Ett fantastiskt facit.

Gruppsegern gör att Sverige får möta antingen Slovakien eller Finland i kvartsfinal. Det senare vore förstås rena mardrömmen, även om hemmanationen inte imponerat så här långt.

Därmed blir nyårsaftonens gruppavslutning mot Kanada betydelselös – åtminstone när det gäller Sveriges tabellposition.

Sverige saknade på nytt skadade William Nylander vars tillfrisknande dock går framåt.

Eventuellt kan han göra sin första isträning i samband med matchvärmningen inför Kanadamatchen på nyårsafton. I så fall är han aktuell i kvartsfinalen på lördag.