Fakta: Handbolls-EM 2016

Herrarnas handbolls-EM avgörs i Polen 15–31 januari.

Grupp A (Krakow): Frankrike, Polen, Makedonien och Serbien.

Grupp B: (Katowice): Kroatien, Island, Vitryssland och Norge.

Grupp C (Wroclaw): Spanien, Sverige, Tyskland och Slovenien.

Grupp D (Gdansk): Danmark, Ungern, Ryssland och Montenegro.

Sveriges spelschema: 16 januari: Slovenien (20.45), 18 januari: Tyskland (20.30), 20 januari: Spanien, (20.00).

De tre främsta lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B bildar då grupp 1 (spelar i Krakow) och grupp C och D blir grupp 2 (spelar i Wroclaw).

Krakow är spelort för semifinalerna, bronsmatchen och finalen. Finalen spelas 31 januari.

Fakta: Så laddar Sverige inför EM

10 januari: Landskamp mot Brasilien i Irun (11.00).

11 januari: Samlingen fortsätter i Stockholm.

14 januari: Laget flyger till Wroclaw, Polen.

16 januari: EM-premiär mot Slovenien, Wroclaw (20.45).

Sverige svarade för en slätstruken insats i den första matchen av fyrnationsturneringen i handboll i Irun, Spanien, när det blev förlust mot hemmanationen med tio mål i fredags. Men det var ett helt annat svenskt lag som kom till spel mot nästa uppgift, Polen.

Ett utmärkt målvaktsspel av Mattias Andersson, ett tryggare försvarsspel och betydligt effektivare anfallsspel gjorde att svenskarna förde matchen. Jesper Nielsen – som var främste målskytt mot Spanien med sju mål – fortsatte att producera och svarade för tre av de sex första svenska målen i matchen, där Sverige som mest ledde med 17–12 i den första halvleken.

Det var annars Ystads Lukas Nilsson som var den stora skillnaden i det svenska laget.. Vänsternian från Ystad spelade inte premiärmatchen, men tog över dirigentrollen mot Polen. 19-åringen, som landslagsdebuterade i november, styrde och ställde det svenska spelet. Sverige ledde med 17–13 efter första halvlek.

Men polackerna hade inte gett slaget förlorat. Sverige gick fram till 22–17 – men därefter gick det svenska spelet i baklås. 22–17 blev till 23–27, bland annat tack vare skarpskytte från Karol Bielecki.

Det var inte mycket som fungerade i det svenska spelet under den andra delen av andra halvlek och förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren fick en del att fundera över inför den avslutande matchen i turneringen. Där ställs svenskarna mot Brasilien, en match som blir genrep inför EM-slutspelet i Polen där Slovenien är premiärmotståndare på lördag.