Danmark kom till Friends Arena med vetskapen om att man inte lyckats göra mål på de tre senaste landskamperna – men också med en svit på fem matcher utan förlust mot Sverige, varav de fyra senaste var segrar.

Men den sviten bröts.

– Det är aldrig roligt att förlora, men är det någon gång man kan vara nöjd med en 1-2-förlust så är det nu. Målet vi gjorde kan visa sig bli mycket betydelsefullt. Med de ögonen kan vi vara nöjda med att ha förlorat. Jag vet inte om Sverige är nöjda med att bara ha vunnit med 2–1, säger Olsen.

Ville ha straff

Olsen tyckte att Danmark skulle ha haft en straff, för en tröjdragning på Nicklas Bendtner. Han medgav också at Sverige var bättre i andra delen av första halvlek.

– Vi försökte skifta på mittfältet och till slut såg svenskarna trötta ut och vi fick ett mål. Det var likadant mot Portugal i kvalet.

– På tisdag blir det en annan match, Vi ska försöka spela fotboll som vi vill. Och jag tycker vi har spelarna som kan göra skillnaden.

Den senaste danska förlusten mot Sverige blev en skrivbordsprodukt. Sverige tilldömdes segern med 3–0 i VM-kvalmötet på Parken i Köpenhamn 2007, då en åskådare kom in på planen och knuffade den tyske domaren Herbert Fandel. Det stod 3–3 då matchen bröts i slutminuterna.

Nu var det ett Danmark som fick se sig besegrat spelmässigt.

Betydelsefullt mål

Men inhopparen Nicolai Jørgensens reducering i 80:e minuten förändrade drastiskt förutsättningarna inför returen på Parken på tisdag.

– Jag tror hundra procent på att vi grejar det, säger anfallaren Nicklas Bendtner.

– Sverige kommer att möta ett toppmotiverat lag, vi ska göra vad som krävs. Gör vi 1–0 är vi vidare.

Danmarks svit mot Sverige sprack – men det kan Morten Olsens manskap stå ut med om laget tar sig till EM.