Fakta: Super Bowl

När: Måndag, 00.30.

Var: Levi’s Stadium, Santa Clara, Kalifornien. Vanligtvis San Francisco 49:ers hemmaplan.

TV: TV3 och Viaplay från söndag 23.30.

Favorit: Carolina Panthers, som endast har förlorat en av sina 18 matcher under säsongen. Denver Broncos siffror är 14–4.

Senaste årens vinnare:

2011: Green Bay Packers

2012: New York Giants

2013: Baltimore Ravens

2014: Seattle Seahawks

2015: New England Patriots.

Övrigt: Med sex titlar är Pittsburgh Steelers den framgångsrikaste klubben i Super Bowl. Förra årets final sågs av i genomsnitt 114,4 miljoner tittare enbart i USA.

För Manning, 39, är det med största sannolikhet hans sista match. En stilren representant för sitt skrå med sina mästerliga passningar. Den ende som har utsetts till NFL:s mest värdefulle spelare fem gånger.

– Jag har inte bestämt mig och jag tror inte att jag kommer veta om det blir så förrän efter att säsongen är färdigspelad, säger Manning som natten mot måndag, svensk tid, blir den äldste quarterbacken att leda ett lag in till Super Bowl.

– Att inte titta för långt framåt och inte för långt bakåt har verkligen hjälpt mig den här säsongen. Det har funkat så här långt. Jag tänker hålla mig till den filosofin.

Super Bowl nummer 50 blir hans fjärde final. Den hittills enda segern kom 2007, då han spelade i Indianapolis Colts.

"Otroligt år"

Panthers Cam Newton, 26, är annorlunda. På de flesta sätt.

Urstark och snabb, på väg uppåt i karriären. Och med stämpeln som en rätt kaxig ung man, ofta både hyllad och kritiserad för sina spektakulära touchdown-firanden.

Under säsongen har han legat bakom 45 touchdowns varav han sprungit in tio själv.

– Han har haft ett otroligt år. Det är ingen tvekan om att han kommer att utses till säsongens mest värdefulle spelare, säger Manning om Newton.

– Det han har åstadkommit under den korta tid han har varit quarterback i NFL har varit fantastiskt, helt fantastiskt. Det är det bästa ordet jag kan komma på. Han är en fantastisk passare, en fantastisk löpare och fantastisk ledare.

För Panthers är det den andra finalen i klubbens historia. Laget från Charlotte i North Carolina har varit NFL:s bästa lag offensivt under säsongen med 17 segrar och bara en förlust på 18 matcher, medan Broncos rankas som ligans bästa försvar.

Speciellt för tränarna

För Denver Broncos tränare Gary Kubiak är det också en speciell match och då inte enbart för att han kan bli den fjärde coachen att vinna redan under sin första säsong med sin klubb. Så sent som i november 2013 drabbades han av en stroke.

Kubiak kollapsade medan han ledde Houston Texans och fyra veckor senare fick han sparken.

Vinner Carolina Panthers sällar sig kollegan Ron Rivera till den exklusiva skara som vunnit Super Bowl både som tränare och spelare.

Han var med och vann med Chicago Bears 1985.