Fakta: Backpoäng i NHL

Kanadensarna Bobby Orr och Paul Coffey är de NHL-backar som gjort flest mål under en säsong. De är innehavare av de tio första platserna på listan. Orr toppar med 139 poäng (37 mål+102 assist) säsongen 1970–1971, Coffey är tvåa med 138 (48+90) säsongen 1985–1986.

Nicklas Lidström är på 54:e plats med 80 poäng säsongen 2005–2006 (16+64). Erik Karlsson har chans att gå förbi Lidström och bli bäste svenske back. Han har uppnått 80 poäng (16+64) den här säsongen och har matcher kvar att spela.

Källa: quanthockey.com.

Det är inte bara World Cup som får Ottawa-backen, som leder backarnas poängliga i NHL-ishockeyn den här säsongen, att tacka nej till VM-spel i maj. Att laget spelat dåligt och missar slutspelet gör också att han vill lägga fokus på Ottawa. Han säger att VM inte finns i hans planer.

– Inte när det varit så här, säger han om lagets insats.

– Något måste hända här snart. När vi spelat klart får vi sätta oss ner och gå igenom vad som gått fel och vad som kan göras för att ändra på det.

Först på tio år

I matchen mot Pittsburgh gjorde Erik Karlsson matchens första mål. Han tangerade därmed Nicklas Lidströms poängrekord för svenska backar och är den förste back på tio år att nå 80 poäng.

Han är också den 18:e backen i NHL:s historia att nå 80 poäng under en säsong, enligt nhl.com.

– Det är lite solsken mitt i regnet, jag är så klart glad över att nämnas i samma andetag som "Lidas". Men det här är ändå den mest frustrerande säsongen i min karriär, säger Karlsson.

Lidström är imponerad över att Karlsson leder sitt lags poängliga och toppar assistligan i NHL.

– Erik har haft en imponerande säsong och rekord är till för att slås, så det känns inte alls surt om han gör några poäng till under de sista två matcherna och passerar mig, säger Lidström till Expressen.

Ottawa tappade 3–0 till 3–5. Pittsburghs Carl Hagelin och Sidney Crosby blev båda tvåmålsskyttar. Även Patric Hörnqvist gjorde mål, sitt 22:a för säsongen, plus en målgörande passning.

Svenskens konstmål

Nashvilles Filip Forsberg gjorde ett konstmål när Colorado hade två man utvisade. Backen Shea Weber sköt ett skott som studsade via Colorados målvakt Semjon Varlamov och vidare via forward Ryan Johansens skridsko till Forsberg, som lugnt lade den mellan sina ben och därefter flippade in den i mål. Det var Forsbergs 32:a mål för säsongen och han är därmed bästa svenska målskytt.

– Det kom mest spontant, men klart att jag provat den här varianten på träningar tidigare, säger Forsberg till Expressen.

Han var också inblandad i det avgörande 4–3-målet, då han och Mattias Ekholm passade fram till Craig Smith.

I NY Rangers utsågs målvakten Henrik Lundquist till en av matchens spelare i 3–2-segern mot Tampa Bay.