Cristopher Nihlstorp var en starkt bidragande orsak till att Växjö vann sitt första SM-guld i våras.

Den 31-årige burväktaren gör det gärna igen.

– Har man en gång vunnit vill man uppleva det på nytt. Och jag tycker att vi har ett lika bra lag som förra säsongen. Men det tar lite tid att få ihop det med flera nya spelare, säger han.

Efter en tung start på hösten har Växjö vunnit åtta av de nio senaste matcherna – och under torsdagen nollades hemmastarka Linköping (som innan dess hade fyra raka vinster i egna arenan).

– Vi hade bra tålamod och behöll lugnet när det gick trögt i början och nu har vi hittat våra roller. Men det går ju inte att slå sig till ro för det, utan det finns en hel del som måste fortsätta förbättras.

Tålamod nyckeln

Tålamod var också ett nyckelord mot LHC – i ett möte mellan två defensivt mycket starka lag.

– Vi gick inte bort oss och följde planen fullt ut. Spelarna slängde sig och täckte så mycket skott att jag knappt fick göra några räddningar vissa perioder, säger Nihlstorp.

Det gällde knappast dubbelchansen som Erik Brissle och Jakob Lilja hade i andra perioden.

Lilja fick närmast öppen bur på returen efter Brissles skott – ändå räddade Nihlstorp på något mirakulöst sätt.

– Jag hade nog en hel del tur där också. Men givetvis var det en skön och viktig räddning när matchen stod och vägde. Även David Rautio gjorde ju några idioträddningar i Linköpings mål.

Inte minst på Robert Roséns och Linus Fröbergs frilägen.

"Bästa kedjan"

Sista ordet fick till slut som ofta Rosén och de andra i förstalinan.

Landslagets centerstjärna assisterade snyggt till Tuomas Kiiskinen, som 12.25 minuter in på sista perioden sprätte upp segerpucken i nättaket.

Tillsammans med tredje länken Richard Gynge är trion numera uppe i 55 poäng tillsammans.

– De är grymt bra, förmodligen bästa kedjan i SHL och givetvis enormt viktiga för oss. Det känns väldigt tryggt att ha en lina som hela tiden producerar och avgör matcher. De övriga gör också sitt jobb så jag är inte ett dugg orolig att vi är för beroende av dem.

Trenden från i fjol verkar fortsätta, då Växjö slog LHC i fyra av fem möten.

– Men jag kan egentligen inte klaga på vår insats den här gången, mer än att vi måste vara effektivare. Alla slet verkligen för varandra, säger hemmatränaren Dan Tangnes.