Fakta: Sveriges tekningsstatistik

De svenska spelarnas tekningsstatistik efter en match:

Jakob Silfverberg 100 procent (1–0).

Carl Söderberg 67 (2–1).

Henrik Sedin 57 (8–6).

Marcus Krüger 56 (5–4).

Mikael Backlund 50 (7–7).

Nicklas Bäckström 33 (7–14).

Loui Eriksson 0 (0–1).

Fakta: Todd Woodcroft

Ålder: 44.

Klubb: Winnipeg Jets, assisterande tränare.

Meriter: Stanley Cup-seger 2012 med Los Angeles som Europascout, VM-guld 2004 med Kanada som assisterande tränare.

Förbundskapten Rikard Grönborg identifierade tekningarna som ett fokusområde som kunde lyftas i World Cup. Därför anlitade han Woodcroft, som han känner sedan de två scoutade åt varsitt landslag i VM på 00-talet.

I slutet av varje träning nöts det tekningar som aldrig förr i Tre Kronor.

– Vi gör det mycket i Chicago så det är grymt att vi fått in det här också. För mig gäller det att lyssna och lära av vad Todd har att säga. Då kan vi bli mycket bättre. Det är en del av spelet där vi känner att vi kan komma att ha en fördel gentemot andra lag om vi gör det rätt, säger tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger som är en klippa i tekningscirkeln.

Analys på video

Men det stannar inte bara vid övning. Varje potentiell tekningsmotståndare i turneringen analyseras på video så att de svenska tekarna ska veta hur sina motståndare agerar.

När Sverige möter Finland i sin andra match på tisdagskvällen ligger fokus bland annat på Finlands lagkapten Mikko Koivu som är en erkänt bra tekare.

TT: Det här blir tredje mötet med Finland på knappt två veckor – finns det några hemligheter kvar?

– Nej, men om du analyserar din motståndare så kommer du att känna en annan säkerhet. Vi vill bara ge dem självförtroende och lära dem att känna att de äger tekningscirkeln, säger Woodcroft.

Som en racerbil

TT: Vad är viktigt i en tekning?

– Du måste vara så låg som du kan. Står du rakt upp är du som en skolbuss och de är inte starka och stadiga. Du vill vara låg som en racerbil. Visa självförtroende och äga tekningscirkeln. Mycket handlar om det mentala i en tekning.

Han nämner Claude Giroux, Kanada, och Vladimir Sobotka, Tjeckien, som två av de bästa tekarna i World Cup.

– Men vi har också några riktigt bra tekare, (Nicklas) Bäckström har varit riktigt bra, (Carl) Söderberg har utvecklats, (Mikael) Backlund tillhör eliten i NHL och Krüger är fantastisk, han har så mycket förtroende i Chicago.