Fakta: OS-kvalet i handboll

Handbollsdamernas OS-kval spelas 18–20 mars i Astrachan, Ryssland.

Sverige ställs mot Mexico (18 mars), Polen (19 mars) och Ryssland (20 mars) i grupp 3. Lagen möter varandra i en rak serie.

I grupp 1 spelar Nederländerna, Frankrike, Japan och Tunisien i Metz, Frankrike. I grupp 2 spelar Rumänien, Danmark, Uruguay och Montenegro i Ålborg, Danmark.

De två främsta lagen i grupperna går till OS i Rio de Janeiro senare i år.

Redan klara för OS är Brasilien, Spanien, Angola, Argentina, Sydkorea och Norge.

Sverige genrepar inför OS-kvalet mot Rumänien, som leds av svenska förbundskaptenen Tomas Ryde, den 15 mars i Kristianstad.

Fakta: Truppen till OS-kvalet

Målvakter: Johanna Bundsen, Sävehof, Filippa Idéhn, Esbjerg, Martina Thörn, Glassverket, Norge

Utespelare: Louise Sand, Sävehof, Marie Wall, H65 Höör, Frida Tegstedt, Füchse Berlin, Linn Blohm, Tvis Holstebro, Emma Hawia-Svensson, Skuru, Nathalie Hagman, 24, Tvis Holstebro, Johanna Westberg, Randers, Linnea Torstenson, Bukarest, Jenny Alm, Esbjerg, Carin Strömberg, Skuru, Johanna Ahlm, Midtjylland, Isabelle Gulldén, Bukarest, Sabina Jacobsen, Midtjylland, Angelica Wallén, Toulon St Cyr, Jasmina Djapanovic, H65 Höör.

Den 23 januari kom beskedet att förbundskaptenen Thomas Sivertsson får sparken efter att Sverige gjort ett mindre lyckat VM i Danmark. Samtidigt meddelades det att Helle Thomsen blir nygammal förbundskapten.

– Jag behövde bara någon dag på mig att fundera, säger Thomsen efter att hon presenterat sin OS-kvaltrupp på ett hotell i Malmö.

– Svensk handboll betyder något för mig. Jag har ju jobbat med alla spelare i laget förut.

Lösning innan kvalet

Svenska handbollsförbundets förhoppning är att presentera en långsiktig lösning innan OS-kvalet i ryska Astrachan 18–20 mars, uppger landslagschefen Lasse Tjernberg. Stavas även den lösningen Helle Thomsen?

– Det vi kan säga är att vi jobbar på det. Vi är jätteglada för att hon kunde kan lösa det här. Det blir ett jättebra fokus att hon hoppar in och då får vi tid på oss att jobba med rekryteringen för den långa lösningen, säger Tjernberg.

Under danskans tidigare sejour tog Sverige EM-brons i december 2014, men efter ett knappt år på posten hoppade danskan av i somras. Då uppgav Thomsen att en orsak var att hon och Sivertsson hade olika handbollsfilosofier.

TT: Vad har du för handbollsfilosofi?

– Att vi är ett lag som kämpar tillsammans och att alla har en betydelse. Vi ska kämpa hårt, springa massa och göra en massa mål, säger Thomsen, som även är klubblagstränare för danska Midtjylland.

Polen en nyckelmatch

I form av hemmaplan är Ryssland given favorit i OS-kvalet, menar Thomsen. Där bakom är det Sverige och VM-fyran Polen som gör upp om den andra platsen till sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro. I gruppen spelar även Mexico.

– Polen kämpar och slåss för varandra. Det kunde man se i VM – ju längre de gick, ju mer ville de göra för varandra. Ett bra lag, som har någon riktigt bra niometersspelare, säger Thomsen.

TT: Sverige åkte ut mot Danmark i VM-åttondelsfinal. Du såg turneringen på plats – vad tyckte du om Sveriges insats?

– Sverige spelade några bra matcher och några mindre bra matcher. Det var otur för Sverige att få Danmark redan i åttondelsfinal. Ett Danmark med hemmaplan med 15 000 supportrar, säger Helle Thomsen.