Fakta: Så fortsätter det

AIK (tabelletta) och Tingsryd (tvåa) går till den hockeyallsvenska finalen som avgörs i bäst av fem matcher. Vinnaren går till direktkvalet mot lag 14 i SHL (Karlskrona) om en plats i SHL. Den serien spelas i bäst av sju matcher.

Förloraren i matchserien får sedan möta vinnaren av slutspelsserien i playoff i bäst av tre matcher. Segraren går till direktkval mot lag 13 i SHL (just nu Modo) i bäst av sju matcher, där vinnaren går till SHL.

Slutspelsserien består av Oskarshamn (trea), Leksand (fyra), Karlskoga (femma), Mora (sexa), Almtuna (sjua) och Timrå (åtta).

Västerås (9), Pantern (10), Vita Hästen (11) och Björklöven (12) har spelat klart för säsongen.

Asplöven (13) och Sundsvall (14) spelar kvalserien till hockeyallsvenskan mot fyra lag från hockeyettan. De två första får spela i hockeyallsvenskan.

Den hockeyallsvenska finalen inleds den 1 mars, slutspelsserien den 2 mars, playoff den 12 mars och direktkvalet den 19 mars.

Västerås vann förvisso mot Tingsryd efter förlängning, men då Timrå fixade två poäng mot Asplöven kunde de hålla undan i kampen om den så åtråvärda åttondeplatsen i serien.

Med sig till slutspelsserien, som kan räcka ända till SHL, fick de Oskarshamn, Leksand, Karlskoga, Mora och Almtuna.

Den sista omgången blev dock dramatisk.

Timrå slarvade bort en 1–4 ledning till 4–4 och det blev förlängning. Väl där lyckades Johan Persson slå in segermålet och fixa extrapoängen.

För Västerås blev säsongen ett stort antiklimax. Trots tränarbyte (Martin Filander tvingades bort, Andreas Appelgren tog över) blev januari en alldeles för svag poängmässig månad för att den plötsliga storformen på slutet skulle räcka.

AIK vann hockeyallsvenskan före Tingsryd, och de båda lagen gör nu upp i bäst av fem matcher om en plats i playoff mot SHL-jumbon Karlskrona.

Vinnaren i den matchserien (över sju matcher) får spela i SHL nästa säsong.