Fakta: Nio VM-klara svenskar

Inomhus-VM avgörs 17–20 mars i Portland, USA. Totalt nio svenskar har hittills klarat kvalgränsen, men långt ifrån alla kommer att åka. Förbundskapten Karin Torneklint om de aktivas intresse av att nyttja sin VM-biljett:

+ Sarah Lahti, 1 500 meter.

"Intresserad, men egentligen mer av att springa 3 000 meter. Tror att hon kommer satsa på att springa riktigt fort på den distansen under SM".

+ Odain Rose, 60 meter.

"Absolut intresserad. Han borde verkligen satsa på inomhus-VM – det är ju en väldigt tuff kvalgräns på 100 meter till OS".

+ Lovisa Lindh, 800 meter.

"Vad jag förstår är hon laddad för att åka. Jag ska ta ett sista snack med henne under SM".

+ Erika Kinsey, höjd.

"Intresserad av VM. Har haft lite knäbekymmer, men började tävla förra helgen och det kändes bra när hon hoppade 1,87 meter".

+ Khaddi Sagnia, längd.

"Henne är jag intresserad av att prata läget med". Sagnia missar dock SM i Malmö på grund av förkylning.

+ Abeba Aregawi, 1 500 meter.

"Jag har inte fått helt klara besked där, men jag räknar inte med att hon åker med".

+ Irene Ekelund, 60 meter.

"Jag räknar inte med att hon åker med till VM".

+ Michel Tornéus, längd.

"Bestämmer sig efter SM. Vill åka på inomhus-VM och det känns toppen och om han är hel, men kommer inte riskera något".

+ Susanna Kallur, 60 meter häck.

"Inte intresserad. Även om hon skulle kvala in på 60 meter kommer hon inte satsa på inomhus-VM".

I helgen avgörs inomhus-SM i friidrott i Malmö och då kommer förbundskapten Karin Torneklint att diskutera med de aktiva som lyckats kvala in till inomhus-VM i amerikanska Portland 17–20 mars.

– Jag kommer att ha ett resonemang med alla som kvalat in för att se hur de tänker. Vill de åka eller börjar de tveka? säger Karin Torneklint.

Sent inne-VM

Flera tvekar och några har redan bestämt sig för att inte åka. En orsak är att årets inne-VM ligger ett par veckor senare än normalt, vilket stör satsningen på utomhussäsongen. Redan i juli avgörs EM i Amsterdam och sedan väntar årets stora mål i form av OS i Rio de Janeiro i augusti.

– Det är en tuff sommar som kommer. VM ligger sent och vill man börja kvala tidigt till OS måste man börja tävla utomhus tidigare. Känner man sig sliten eller vill börja OS-kvala tidigt ska man inte åka, säger Torneklint.

Löparstjärnan Abeba Aregawi, VM- och EM-guldmedaljör på 1 500 meter, har dragits med en ryggskada och är exempelvis ett namn som Torneklint inte räknar med i VM-truppen.

– Vi får se vad hon säger, men man måste ha kunnat tävla för att kunna åka.

Redan OS-klar

För längdhopparen Michel Tornéus, VM-brons inomhus 2014, är det stora problemet att mästerskapet går senare än brukligt. Han är VM-klar, men tvekar om att åka till Portland.

– Det handlar mycket om "kan jag ställa in fokus och göra en hundraprocentig satsning eller är jag redan nu för mycket fokuserad på att tävla utomhus", säger Michel Tornéus inför helgens SM.

Stavhopparen Angelica Bengtsson har inte kvalificerat sig till VM, men har lagt ned inomhussäsongen.

– Hon fokuserar nu på att hennes hand ska bli helt hundra till sommaren. Hon är ju uttagen till OS och har ingen panik att bevisa något, säger Torneklint.