Fakta: Golfen i OS

Golf fanns med på OS-programmet vid spelen i Paris 1900 och St. Louis 1904, men gör nu comeback i Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2020. Innan spelen i Japan tas beslut om golfen får en OS-plats även 2024.

60 damer och 60 herrar deltar i årets OS. Efter fyra rundor (72 hål) ska medaljerna fördelas.

Herrturneringen avgörs 11–14 augusti och damturneringen 17–20 augusti.

På herrsidan är den svenske världsfemman Henrik Stensson bäst rankad av alla spelare. David Lingmerth är den andre uttagne svenska herrspelaren. På damsidan representeras Sverige av Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

Fakta: Annika Sörenstam

Född: 9 oktober 1970 i Bro.

Främsta meriter: 89 segrar varav 72 på LPGA-touren. Totalt tio majors: tre US Open, tre Nabisco Championship, LPGA-mästerskapet tre gånger och en gång British Open. Spelade Solheim Cup för Europa åtta gånger. Vinnare av Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, utsedd till Årets idrottare, flera gånger utsedd till Årets spelare och vinnare av penningligan.

Övrigt: Avslutade sin framgångsrika golfkarriär efter säsongen 2008. Utsågs i våras till kapten för det europeiska Solheim Cup-laget, som möter USA i lagtävlingen i Des Moines, Iowa, nästa år.

Tillsammans med världsstjärnor som Suzann Pettersen, Padraig Harrington och Michelle Wie lobbade den tidigare svenska världsstjärnan Annika Sörenstam hårt för att golfen skulle få en plats på OS-programmet – för första gången sedan 1904.

– Jag känner att det är ett sätt att få golfen att växa runt om i världen. I vissa länder är golfen såpass stor ändå, men på ställen där golfen är liten satsar de mycket mer på en sport som är med i de olympiska spelen, säger Annika Sörenstam till TT inför sin juniortävling Annika Invitational på Bokskogens GK utanför Malmö.

"Blir besviken"

Något Sörenstam och de andra stjärnorna fick garantera på ett möte med Internationella olympiska kommittén (IOK) i Genéve 2009 var att de bästa spelarna skulle ställa upp vid OS 2016 och 2020. På damsidan är det stjärntätt i Rio de Janeiro om ett par veckor, men på herrsidan har exempelvis de fyra bästa golfspelarna i världen – Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth och Rory McIlroy – tackat nej.

– Det är klart att man blir besviken när man ser det, säger Sörenstam.

– Jag förstår dem också, av vissa anledningar. Men å andra sidan är det här en stor grej och man ser det på tjejsidan. De tycker att det här är viktigt och de gör allt för att få spela.

TT: Golfen är garanterat en plats i Tokyo 2020, men tror du att avhoppen kan påverka chanserna för golfen att vara med i OS 2024?

– Det är bara att hoppas att det inte påverkar. Det är bara att hålla tummarna. Det vore ju jättetråkigt, för det (en OS-plats) kommer inte komma tillbaka efter det.

Expert i Rio

Många har uppgett en rädsla för zikaviruset som orsak till OS-nobben. Inför majortävlingen British Open nyligen sade dock nordirländaren McIlroy att golfare aldrig drömt om att vinna OS-guld och Adam Scott, Australien, skyllde på ett för hektiskt spelschema.

– Vissa spelares kommentarer har ju definitivt inte hjälpt, men förhoppningsvis när det väl kommer till Rio hoppas vi att det blir en otrolig upplevelse och att folk är positiva till golfen, säger Annika Sörenstam, som ska vara expertkommentator för det amerikanska tv-bolaget NBC under damturneringen.