Fakta: Lidingöloppet

Tävlingen avgörs på lördag för 52:a gången.

Arrangören räknar med cirka 20 000 löpare i årets lopp över 30 kilometer.

Den första upplagan 1965 vanns av Berndt Eriksson. En första damklass, över 15 km, tillkom 1967. Barbro Tano vann loppet. 30 kilometer blev damklass 1986, då vann Meeri Bodelid.

Snabbast hittills är kenyanen Isaac Chemobwo, som sprang på 1.33.33 när han vann 1998. Lena Gavelin var den snabbaste damlöparen, med tiden 1.53.13, när hon vann 2002.

Senaste svenska herrsegern kom 2008 genom Mustafa Mohamed. Mohamed, som också vann 2003 och 2004, deltar även i år.

I fjol vann kenyanen William Morwabe herrklassen och Annelie Johansson damklassen.

Den förra elitlöparen, trea i Lidingöloppet i fjol, har hjälpt till att ta fram en spellista med oinspirerande musik med låg puls. Löparna kan själva anpassa listan, som är framtagen tillsammans med Spotify, efter hur länge i loppet de vill ha den lugnare musiken för att sedan ersätta den med sin egen, mer tempofyllda och peppande musik som ska få dem att orka den sista biten.

– Det är väldigt viktigt när du ska springa så långt som Lidingöloppet (30 km) att du hittar din rytm och ditt tempo för att orka hela vägen. Man ska inte plocka fram kämparpsyket för tidigt, säger Ewerlöf.

– Jag vet att många älskar att springa till musik, både för att hålla sig lugna i början och få en pepp av att dunka på med lite kraftfullare och snabbare musik när man är trött för att avleda tankarna från tröttheten.

Mozart och panflöjter

En löpare som hoppas springa Lidingöloppet på tre timmar, och använder spellistan, kommer att inleda loppet med storbandsjazz från 30-talet och musik av Scott Joplin för att något senare få lyssna till Mozarts Figaros bröllop samt panflöjtsmusik.

Ewerlöf säger att många av hennes löpare sagt att de dras med i adrenalinpåslaget som blir när alla rusar iväg på startrakan och inte känner efter vilket tempo de ska ha.

– En del, som hamnar i en sämre startgrupp än vad de har kapacitet till, blir trötta av att försöka ta sig förbi i det trånga loppet. De tar sig ut i terrängen för att komma förbi, eller springer slalom mellan löparna.

Hälften lyssnar på musik

Själv lyssnar hon aldrig till musik när hon springer.

– Nej, men oavsett om man lyssnar till musik eller inte gäller det att ha samma upplägg.

Sammanslutningen En svensk klassiker, som arrangerar Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet, visar i sin undersökning att 62 procent av Lidingöloppslöparna uppger att de springer för snabbt i början av ett lopp och får svårt att ta sig i mål. Hälften av de 832 i undersökningen säger att de lyssnar på musik när de springer.