Fakta: Meldonium

Meldonium är ett preparat som togs fram på 1970-talet av letten Ivars Kalvin. Medlet förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller och används vid hjärtinfarkter. Det används i vårdsyfte i framför allt i Ryssland och andra öststater och är inte godkänt i Sverige.

Under 2015 fanns meldonium på Wadas bevakningslista och förbjöds den 1 januari 2016.

Wada meddelade på onsdagen att 172 idrottare har testat positivt för meldonium i år. Bland andra den svenska löparen Abeba Aregawi, som åkte fast i mitten av januari, och den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova.

Flera hundra idrottare har åkt fast för meldoniumdopning. Många av dem hävdar att de tog hjärtmedicinen innan det blev förbjudet i januari. Eftersom det finns oklarheter kring den så kallade halveringstiden för medlet har internationella antidopningsbyrån Wada nu gått ut med nya riktlinjer till de nationella antidopningsorganisationerna som gör det möjligt att ge mildare straff, till och med enbart tillrättavisningar.

– Det känns väldigt besvärande, som företrädare för antidopingsorganisationen, att det plötsligt dyker upp många frågetecken. Vi brukar alltid kunna hävda med stor emfas vad vi tycker i olika ärenden, säger Forsgren som arbetar i RF:s antidopningskommission.

En av parametrarna som det nu ska tas hänsyn till handlar om hur stor koncentration av meldonium som fanns i dopningsprovet, en annan om hur stor dos idrottaren tagit och en tredje om när testet utfärdades, om det var strax efter att meldonium förbjöds eller senare under våren.

Trovärdiga berättelser?

Men framför allt handlar det om bedömningen av idrottarens berättelse om när han/hon tog medlet senast, om den berättelsen är trovärdig.

– Det ska bedömas om det var teoretiskt möjligt att intaget skedde före den 1 januari och kanske till och med i god tid före den 1 januari, säger Forsgren.

Den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi är en av dem som åkt fast för meldoniumdopning och som nu är avstängd under utredningen.

Wadas nya riktlinjer, som gett svar på några av RF:s dopningskommissions frågor, kan få Aregawis utredning att gå snabbare.

– Sannolikt snabbar det på processen, säger Forsgren.

Snabba beslut viktigt

Han säger att det är viktigt för de avstängda idrottarnas skull att det kommer till avgöranden i processerna så snabbt som möjligt.

– Det är besvärande om idrottsutövarna är interimistiskt avstängda en längre tid när ingen vet om de kommer att få en avstängning till slut.

I Ryssland, som haft väldigt många dopningsfall av meldonium, välkomnar man Wadas nya riktlinjer. Där säger skridskoförbundets ordförande Alexej Kravtsov, enligt Reuters, att den femfaldige världsmästaren Pavel Kulizhnikov och shorttrack-guldmedaljören i OS 2014, Semen Elistratov, inte kommer att stängas av.