Fakta: Viktor Claesson

Född: 2 januari 1992.

Klubb: Elfsborg.

Tidigare klubb: Värnamo.

Position: Mittfältare/anfallare.

Landslagsdebut: Mot Bahrain (2–0) 2012.

Landskamper/mål: 4/1.

Allsvenska matcher/mål: 105/24.

Om chansen att slå sig in i EM-truppen: "Skulle det gå väldigt bra under våren och jag gör en bra turné här finns det kanske en liten möjlighet, men det är inget jag går och funderar på, inget mål jag har. Samtidigt har det gått bra för många allsvenska spelare, som Oscar Lewicki och Gustav Svensson och Emil Forsberg innan han flyttade utomlands."

Aktuell: Spelar från start mot Estland, hans första landskamp sedan 2013.

Ni minns väl tonåringen som 2011 glänste för nykomlingen Värnamo i superettan och jagades av så gott som varje allsvensk klubb.

Han valde Elfsborg.

Men innan Claesson kunde kalla sig allsvensk fotbollsspelare hade han två landskamper på sitt CV. Förbundskaptenen Erik Hamrén tog ut honom till vinterturnén till Qatar 2012 och Claesson levde upp till sitt rykte som en talang att hålla koll på.

Vart är han på väg?

En del hävdar att han inte blir den spelare många trodde då. Andra att han är på god väg, med viss fördröjning. Claesson var hur som helst en av allsvenskans främsta offensivare spelare 2015 med elva mål och tio målpass på 29 matcher.

Det tog honom tillbaka till landslaget.

– Många snackar om det gått i stå sedan jag slog igenom i Elfsborg, men jag tycker att jag utvecklats varje år. Det var kanske väldigt hajpat i början. Jag var hajpad redan innan jag spelat i allsvenskan. För vissa spelare tar det något år att komma in i det och jag är nöjd med min utveckling.

– Jag tyckte att det gick ganska bra förra året (2014) i en mer tillbakadragen roll i Elfsborg, men poängmässigt gick det mycket bättre i år (2015) och det är kanske det man ser mest i medierna. Jag tycker själv att jag tagit kliv, men det handlar inte bara om positioner, mer att jag fått mer erfarenhet, kommit in i laget och allt sånt.

TT: Var det jobbigt?

– Nä, jobbigt var det inte. Jag är inte typen som stressar upp mig för såna saker, men det tog den tid det tog.

Trygg i sig själv

TT: Var känner du att du står nu, mitt uppe i karriären?

– Jag är mer trygg i mig själv nu, har ett bättre självförtroende och jag ser fram emot säsongen med tillförsikt, säger 24-åringen.

Och i Magnus Haglund, tillbaka i Elfsborg i fjol, har han en tränare som tror på honom.

– Han värvade mig, men jag hade aldrig honom som tränare (de första åren). Det kändes som en stor trygghet när han kom och sade att han skulle satsa på mig och den roll jag fick. Det gav mig självförtroende. Vi hade ett väldigt stjärnspäckat lag när jag kom. Jag var ung och det blev mer att jag spelade där det behövdes, där det var skador och så. Men det var det bästa för laget då och det var inte mer med det.

På en kant mot Finland

Mot Finland får Claesson byta sin centrala, offensiva roll i klubblaget mot yttermittfältare till vänster. Inte den position där han tycker att han kommer bäst till sin rätt.

– Det blir lite annorlunda i landslaget eftersom vi spelar 4–4–2, men jag är så van att spela på olika positioner.

TT: Men det var väl där skon klämde när du inte kom med i U21-landslaget till EM i somras?

– Nä, jag vet inte det. Det var flera olika anledningar. Det hela blev lite uppförstorat (att Claesson inte ville spela på en kant) och det är utrett nu. Det gick ju väldigt bra ändå, så det är svårt att säga något om det, men det hade naturligtvis varit kul att vara med och ta guld.