Daniel Richardsson, Johan Olsson och Lars Nelson tackade för sig i landslaget efter förra säsongen. Då hamnar mer ansvar på Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

Men varken Hellner eller Halfvarsson har haft någon klockren uppladdning inför säsongspremiären senare i november.

– Jag har haft lite problem med luftrören, det har gått lite halvknackigt, säger Hellner efter att nyligen ha kommit hem från lägret i Val Senales.

– Det har varit lite småskador och sjukdomar som har avlöst varandra. Små hack som har gjort att jag har fått börja om några gånger.

"Inte helt hundra"

Calle Halfvarsson fanns inte med på höghöjdslägret i Italien och saknades också när landslaget på tisdagen hade sin årliga upptaktsträff i Solna.

– Han är inte helt hundra frisk. Han har slitit lite de senaste två veckorna med lite tryck i bihålorna, framförallt när han tränar. Därför var han hemma från lägret och inte här i dag, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Men för Calles del är jag inte ett dugg orolig, han har så mycket bra träning med sig. Då har kanske Marcus haft lite mindre av bra träning.

Kan stå över

Rikard Grip flaggar för att Hellner kanske kan komma att stå över någon världscuphelg före jul, för att ta igen förlorad träning och komma bättre förberedd till Tour de ski vid årsskiftet.

Hur som helst är Grip inställd på att det kan bli en tuff säsong för herrdistansåkarna, nu när tre av de fyra stafetthjältarna i OS i Sotji har lämnat landslaget.

– Det är klart, där har vi en stor utmaning. Det är inte vilka namn som helst som ska ersättas.

Världscupen inleds i Ruka 27–29 november. Helgen innan väntar genrep i Bruksvallarna.