I sista stund ändrade huvudägaren Qatar Armed Forces förutsättningarna. Överenskommelsen att den svenske ryttarstjärnan skulle gå in som delägare och därmed ge Cantinero ett svenskt pass som säkrade möjligheten att delta i OS, gällde inte längre.

Qatar Armed Forces krävde att von Eckermann skulle köpa Cantinero och bli ensam ägare.

– Det fanns ingen möjlighet för mig att köpa ut hästen så tyvärr är därmed en OS-start med Cantinero inte längre möjlig. Självklart jättetråkigt, ett OS kommer ju bara vart fjärde år och det här är ju min bästa häst. Men detta är saker jag inte kan styra över och då är det bara att gå vidare, säger han till SVT.

– Det positiva är ändå att jag får behålla hästen tills vidare och tävla.

Von Eckermann behöver inte vara borta från OS i Rio de Janeiro, dit hopplandslaget är kvalat. I Sansibar har han en möjlig konkurrensduglig häst.

Men med en Cantinero i form hade han varit mer eller mindre given.

– That's life, tråkigt för svenska laget och då framförallt för Henrik. Nu har Henrik andra hästar som kan vara aktuella i slutändan. Mycket kan hända ännu, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till ridsportförbundets hemsida.

På Cantinero tog von Eckermann en världscuppoäng i GP-finalen i Leipzig sedan de missat omhoppningen efter ett nedslag. Samma öde drabbade Rolf-Göran Bengtsson på Casall. Bengtsson, som hade sämre tid, fick inga vc-poäng och ligger just nu utanför finalen i Göteborg i påsk.

Henrik von Eckermann är i praktiken klar för avgörandet i Scandinavium.

Två deltävlingar återstår.