Fakta: Marcus Ericsson

Marcus Ericsson, 25 år, kommer från Kumla.

Debuterade för Caterham 2014 men kör sedan förra säsongen för Sauber.

Har gjort 35 starter i Grand Prix.

Bästa resultatet är åttondeplatsen i Australiens Grand Prix förra året.

Har också en niondeplacering (Italien) och två tiondeplaceringar (Ungern och Belgien). Tog förra året sina första nio poäng, efter att ha varit poänglös sin första säsong.

Fakta: Fia.

Svenske Marcus Ericsson ger sig själv och sin Sauberbil godkänt för lördagens träning och kval.

– Jag tycker att det har funkat helt okej, jag tycker att vi fått ut det mesta av det materialet vi har, säger han till TT efter loppet.

"Små marginaler"

Det var premiär för det nya kvalformatet som innebär fler utslagsmoment. Ericsson var mindre än två tiondelar att få köra det andra loppet av tre, men snuvades på platsen av danske Kevin Magnussen, Renault.

– Det är klart att det var surt. Det var små marginaler och det var inte mycket som skulle ha behövts för att gå vidare. Det var lite frustrerande, men samtidigt är jag nöjd med min en insats. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb, säger han.

En 16:e plats i kvalet innebär att han startar som 16:e förare i Melbourne. Det är samma position han hade förra året, då han slutade åtta, hans hittills bästa placering i F1. Ericsson säger att han kanske inte har farten som krävs för en topp tio-placering, men att säsongsstart brukar vara händelserika, med förare som får problem och krascher.

– Det gäller för oss att strategi- och körmässigt göra ett perfekt lopp och inte göra några missar. Sedan hoppas jag att folk ställer till det, då kan vi vara där och plocka upp möjligheterna. Absolut siktar vi på att ta poäng, det är ingen omöjlighet.

"Inte i närheten"

Han säger att det blir svårt för någon förare att rå på Lewis Hamilton, som dominerat under helgen. Ericsson konstaterar att Hamiltons bil går "som ett skott":

TT: Har du något att lära av honom?

– Det är klart att jag har det, men framförallt sitter han i ett mycket bättre material än mig. Sedan är det klart att han är en fantastisk förare, men F1 handlar så himla mycket om vilket material man har, och där är inte vi i närheten av en "Merca", säger Marcus Ericsson.