Fakta: Petter Northug

Född: 6 januari 1986.

Klubb: Strindheim IL.

Meriter: OS: två guld, ett silver, ett brons. VM: 13 guld (varav fyra i Falun i våras), tre silver. Världscupen: Totalsegrare 2010, 2013. 18 individuella segrar.

Övrigt: Dömdes till 50 dagars fängelse och 185 000 norska kronor i böter efter olyckan i maj i fjol där han alkoholpåverkad körde bil och kraschade. Northug erkände sig skyldig till samtliga sex åtalspunkter.

Petter Northug såg stark ut när han åkte de tio kilometerna i klassisk i stil Bruksvallarna. Men själv hade han en annan uppfattning:

– Jag hade hoppats på att det skulle gå lättare än förra veckan i Beitostølen. Men det känns att jag fortfarande är träningstung i kroppen, säger Petter Northug och fortsätter:

– Nu är jag mest nöjd med att ha fått vara frisk och haft en bra träningsperiod. Kommande vecka ska jag träna två dagar för att sedan ta det lugnare och släppa upp träningen inför världscuppremiären i Kuusamo.

Förvånad Grip

När den svenske förbundskaptenen Rikard Grip får höra att Petter Northug känner sig tung, trots utklassningssegern, blir han förvånad:

– Jag tyckte han såg stark ut. Men det är svårt att bedöma hans uppfattning.

Samtidigt kan inte Rikard Grip blunda för att han har ett tunt herrlandslag. När toppåkarna Marcus Hellner (tävlar i Gällivare) och Calle Halfvarsson (sjuk) inte startade var avståndet stort mellan Northug och svenska åkarna.

Skickade hälsning

Tvåa, och distanserad med 36 sekunder, var långloppsåkaren Jimmie Johnsson. Två sekunder bakom honom kom Martin Johansson. Simon Andersson blev sexa, distanserad med 40 sekunder.

– Vi vet att Petter Northug är en pallplatsåkare i världscupen. Där ska också Marcus Hellner och Calle Halfvarsson vara. De övriga killarna bör komma mellan placeringarna tio till 15. Det är förutsättningarna för vårt herrlandslag. Vi kan bara hoppas att övriga åkarna växer under säsongen, säger Rikard Grip.

Samtidigt skickar Petter Northug en hälsing till de svenska åkarna:

– Det här loppet betyder ingenting. Nu ser vi fram emot nästa vecka i Finland.