Fakta: EM-kvalet

Sveriges återstående matcher:

20 februari 2016: Finland (b).

24 februari 2016: Spanien (b).

23 november 2016: Finland (h).

Gruppettorna och de sex bästa tvåorna i nio kvalgrupper går till EM-slutspelet i Tjeckien 2017.

Biljetterna sålde slut på någon timme. Kön utanför Täljehallen ringlade lång i novemberkylan långt innan dörrarna öppnades halvannan timme före uppkast.

En arena full av förväntan såg fram emot att se det nya svenska landslaget, lett av nya förbundskaptenen Jurgita Kausaite, ta sig an världsnationen Spanien.

Sverige har sitt kanske bästa basketlandslag någonsin. Problemet är att Spanien är trea i världen.

– Det suger att förlora men resan till EM är lång. Det här är dag ett. Vi har fortfarande självförtroende och vilja och det kommer att bli bättre. Det är långt i från över, sade Amanda Zahui.

Zahui gladde

22-åringen tappade den första bollen hon fick. Sedan gjorde den 22-åriga WNBA-centern mycket rätt (17 poäng). Problemet var att hon fick väldigt lite hjälp.

Medan gästerna metodiskt tog sig fram till högprocentiga skott i varje anfall gick Sveriges offensiv på kryckor. Blågult fick ingen fart på passningsspelet, blev stillastående och fick lita till individuella prestationer och skott långt utifrån – inget segerrecept mot en världsnation.

Vid sidan av Zahui var det bara WNBA-kollegan Farhiya Abdi som utgjorde något som helst hot i anfallsspelet.

– Spanien var mer "on fire". De tog luften ur oss när de gjorde snabba, enkla poäng. De är ett topplag i Europa, i världen, och det är inte lätt att spela mot dem i underläge, sade Zahui.

Sveriges storstjärna Frida Eldebrink hade en tung lördagseftermiddag och gjorde sina första poäng efter 18 minuter och 34 sekunder – på det femte försöket.

– Det känns som om vi var nervösa. Det är skit att vi inte kan prestera max. Framför allt för oss själva men också för all publik, sade Eldebrink som fick ihop 12 poäng men inte satte ett enda trepoängsskott.

Aldrig nära

Matchen var i stort sett förlorad i halvtid. Då hade Sverige gjort 24 poäng och Spanien kombinerat sig fram till 41.

Det var ett hål för djupt att ta sig upp från.

– Om man presterar på topp kan man ta en förlust. Då vet man att man inte kunde ha gjort mer. Tyvärr gör vi inte det i dag. Vi blev frustrerade. Vi behöver mer tid, sade Jurgita Kausaite.

Sverige besegrade Spanien båda gångerna i kvalet till EM 2013 – där det sedan blev spanskt guld. Den här gången var det inte nära.

– Det var en fantastisk atmosfär och kunde ha blivit ett helvete men vi hade gjort vår läxa, sade Spaniens coach Victor Lapeña.