Fakta: Backpoäng i NHL

Kanadensarna Bobby Orr och Paul Coffey är de NHL-backar som gjort flest mål under en säsong. De är innehavare av de tio första platserna på listan. Orr toppar med 139 poäng (37 mål+102 assist) säsongen 1970–1971, Coffey är tvåa med 138 (48+90) säsongen 1985–1986.

Erik Karlsson är på 52:a plats med 81 poäng (16+65), Nicklas Lidström på 55:e plats med 80 poäng säsongen 2005–2006 (16+64).

Källa: quanthockey.com.

Eriksson gjorde det sista målet för Boston och var inblandad i ytterligare mål.

Detroit och Boston slåss om de återstående platserna i Stanley Cup från Eastern Conference. Detroit kunde med seger säkra slutspelsplatsen men det var Boston som kontrollerade matchen från början till slut. Boston behöver nu vinna mot Ottawa på lördag samtidigt som Detroit och Philadelphia tappar poäng.

– Vi var väldigt besvikna efter strafförlusten mot Carolina senast och hade bara bestämt oss för att vinna i kväll. Det var väldigt bra fokus i hela laget, säger Loui Eriksson till Aftonbladet.

– Vi kan bara försöka vinna den match som återstår och sedan hoppas på lite tur.

Detroit jagar en slutspelsplats för 25:e året i rad. En avgörande match väntar mot New York Rangers på lördag.

– "Henke" får gärna stänga igen och hålla nollan då, säger Eriksson till Aftonbladet.

Stark målskytt

Med målet är Loui Eriksson den andre svensken att göra 30 mål i NHL den här säsongen.

Nashvilles Filip Forsberg – som gjorde mål igen i matchen mot Arizona – är uppe i 33 mål för säsongen och på tionde plats i NHL:s målliga.

För Philadelphia, som också kan nå slutspel, blev det en tung förlust mot Toronto efter förlängning.

Nykomlingen William Nylander forsätter att göra mål för Toronto, och utsågs till en av matchens bästa spelare. Hans 1–0 5.28 in i första perioden var det sjätte sedan han plockades upp till NHL. Han passade också fram till 2–0 – och det viktiga avgörande 4–3 av Jake Gardiner 2.51 in i förlängningen. Även Torontos nykomling Tobias Lindberg fick en assist med sig, men åkte också på en fyraminutersutvisning för hög klubba.

Flyers har nu två matcher kvar att plocka de viktiga poängen som behövs för att ta ett sista wild card till Stanley Cup-slutspelet.

NHL-historia

Ottawas â€Erik Karlsson fortsätter samtidigt att göra poäng och har nu satt nytt svenskt poängrekord för NHL-backar. Karlsson passade fram till Mika Zibanejads 1–0-mål i hemmamatchen mot Florida. Därmed passerade han Nicklas Lidströms 80-poängsnotering från 2006.

– Eftersom det inte gått bra för laget har jag väldigt svårt att glädja mig åt personliga framgångar, men förhoppningsvis sjunker det här in under sommaren, när jag fått lite perspektiv. Men just nu känns det bara konstigt. Det är så trist att spela matcher som inte betyder någonting, säger Karlsson till Aftonbladet.

Ottawa vann mot Florida med 3–1.