Fakta: Så sänder Viasat OS

TV3 är huvudkanal och det mest angelägna, ur svensk synvinkel, ska sändas där samt i TV10.

Med Viasat som operatör och sportkanalerna i sitt kanalpaket får tittaren tillgång till det fulla utbudet av OS-sändningar, med tolv dedikerade sportkanaler och utan reklampauser: Viasat OS Sport, Viasat OS Fotboll, Viasat OS Golf, Viasat OS Ridsport, Viasat OS Handboll och Viasat OS Tennis. Extrakanalerna Viasat OS 1–6 är exklusiva för tittare med Viasat som operatör.

På Viaplay visas alla sändningar online. Där går att följa huvudsändningarna men även enskilda grenar.

Ola Wenström, Carolina Klüft och Niklas Jihde leder studiosändningarna. Några av de expertkommentatorer som Viasat har klart med är Robin Söderling, tennis, Jenny Kallur, friidrott, Petra Granlund, simning, Susanne Ljungskog, cykel, Martin Lidberg, brottning, Glenn Strömberg, fotboll och Dragomir Mrsic, kampsport.

När Viasat planerar för tv-sändningarna från OS i Rio de Janeiro kopierar man upplägget från vinter-OS i Sotji.

Med en stor skillnad.

– Det kan plötsligt komma en "Pia Hansen" och då måste vi vara beredda på att göra förändringar, säger sportchefen Per Nunstedt.

Lerduveskytten Pia Hansen tog mycket överraskande OS-guld 2000. Skulle det bli oväntade svenska framgångar i Rio de Janeiro, kan det bli tal om förändringar i tv-sändningarna.

– I Sotji var det max fem tävlingar igång samtidigt och man visste hur tablån skulle se ut. I Rio kan det vara 21 tävlingar samtidigt. Då måste man vara beredd på att göra förändringar. Vi vill skräddarsy så bra som möjligt för TV3, säger Nunstedt.

Startar klockan tolv

TV3 är huvudkanalen för tv-sändningarna. Även i TV10 kommer det att sändas från OS. Lägg därtill tolv andra Viasatkanaler, bland annat tre nya med handboll, ridsport och tennis.

– Vi kan lösa bra paketering kring dessa sporter, säger Nunstedt.

Med en del repriser på förmiddagarna kommer det att sändas OS i stort sett dygnet runt.

– Vi sätter igång vid tolv på dagen och sänder oavbrutet till fem-halv sex på morgonen, säger Nunstedt.

Viasat har som ett av tolv sändande tv-bolag fått möjlighet att ha sin OS-studio i OS-området.

– Det gör att vi lättare kan få upp aktiva till studion. Vi håller också på att prata ihop oss med andra tv-bolag som vi kan ha utbyte med, säger Nunstedt.

Söderling blir expert

En av tv-bolagets nya expertkommentatorer är förre tennisstjärnan Robin Söderling, som nyligen gav upp sitt comebackförsök.

– Det ska bli så kul. Det bästa hade givetvis varit att kunna var med själv, men det här är det näst bästa, säger han.

– Jag har ju spelat mot i stort sett alla som är med i OS-turneringen, jag känner dem väl. Och jag hoppas kunna ge tittarna en inblick i hur en spelare tänker och reagerar.

OS invigs den 5 augusti och avslutas den 21 augusti.

Även den förra friidrottsstjärnan Jenny Kallur är ny expertkommentator. Hon hoppas få möjlighet att kommentera sin syster Susanna, häcklöparen som trots många års skadefrånvaro siktar på OS.