Fakta: Alla är olika – olika är bra

Alla är olika – olika är bra är ett projekt inom Svenska fotbollförbundet som uppmuntrar och stöder initiativ med fotboll som huvudtema och med fokus på inkluderande inom områdena mångfald, integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq-frågan.

Pengarna, omkring två miljoner kronor, har samlats in från Svenska Spel, ICA och de svenska landslagsspelarna.

Föreningarna som söker måste vara medlemmar i Svenska fotbollförbundet och pengarna går till föreningar och inte till specifika lag.

10 000, 20 000 och 40 000 är de olika nivåerna som man som förening kan få.

I juryn sitter bland andra Pär Johansson, grundare till Glada Hudikteatern, och författaren och artisten Jonas Gardell.

Fakta: Gardell om projektet

"Fotbollen har alla förutsättningar för att vara den mest inkluderande sporten i världen. Och ändå är det en massa grupper som mår jättebra av att spela boll men som inte gör det. Nu har damfotbollen fått ett uppsving, men det är fortfarande i hög grad en grabbsport, och det finns mängder av sätt att få in många fler i sporten, och där kommer det här projektet in, säger Jonas Gardell som sitter med i juryn för "Alla är olika – olika är bra".

Pär Johansson grundade Glada Hudikteatern, en teatergrupp av skådespelare med utvecklingsstörning, för 20 år sedan och är en av jurymedlemmarna i projektet "Alla är olika – olika är bra". Han vet hur lång tid det kan ta att förändra folks synsätt när det kommer till personer med funktionsnedsättning.

Fortfarande är den vanligaste frågan han får "blir de inte trötta?".

– De här människorna har ofta blivit överbeskyddade där man inte har ställt dem inför olika utmaningar. Men det jag har märkt är att de behöver stimulans precis som alla andra, säger han.

Två miljoner ska delas ut

Att delta i ett sammanhang, oavsett om det är i en teatergrupp eller i ett fotbollslag, kan bidra till en stor personlig utvecklig, tror Johansson. Inte minst fotbollens upplevelser av vinster och förluster.

– Också den här frågan, "klarar de en förlust?" – ja men så är ju livet. Klarar man inte en förlust i fotboll, hur ska man då klara en förlust av en person eller en relation?

Pär Johansson sitter med i juryn för Svenska fotbollförbundets projekt "Alla är olika – olika är bra" som ska dela ut totalt två miljoner kronor till föreningar som satsar på inkluderande fotboll inom områden som mångfald, integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq.

På måndagen hölls det första jurymötet inom projektet – och de första pengarna delades ut.

Klas Fältström från Mälarhöjdens IK fanns på plats för att ta emot ett bidrag för föreningens satsning på ett lag med intellektuellt funktionshindrade barn.

– Det känns fantastiskt, nu kan vi växa ännu mer, säger Fältström, som berättar om reaktionerna inom föreningen på just det här laget:

– De allra flesta är ju positiva. Men vissa tycker att det bara är bra som varumärkeshöjare. Vi är noga med att det här laget ska inkluderas, att de är med på alla samlingar och fungerar som ett vanligt lag.

Viktigt med krav

Pär Johansson håller med om att man måste behandla de här spelarna precis som övriga lag.

– Jag tror att det är viktigt att ställa krav på de här människorna, att man känner att man tränar mot ett mål. När de personer som jag har haft förmånen att jobba med fick känna att de tillhörde en grupp och att de var delaktiga, då blev det fantastiska resultat.

– Vi hade en fotbollsturnering med Glada Hudik varje år. Det var fantastiskt. Vår målvakt älskade att göra utsparkar, så han lät ju alltid bollen gå in i mål. Det är långt ifrån vanlig fotboll, men vem bestämmer vad som är bäst? säger Pär Johansson.