Fakta: Mikael Lustig

Född: 13 december 1986.

Moderklubb: Sandåkern.

Nuvarande klubb: Celtic.

Landslagsdebut: mot USA 2008.

Landskamper/mål: 54/3.

Mästerskapsmeriter: EM 2012 och 2016.

Fakta: Ungdomarna i Luxemburg

Här är tonåringarna som väntas starta för Luxemburg mot Sverige:

Vincent Thill (född 2 februari 2000) – offensiv mittfältare från franska Metz, hittills ende spelare född på 2000-talet som spelat i någon av Europas fem stora ligor.

Dirk Carlson (född 1 april 1998) – ytterback från liganykomlingen Pétange, landslagsdebuterade så sent som i september.

Florian Bohnert (född 9 november 1997) – yttermittfältare i Schalke 04:s andralag, målskytt mot Bulgarien i september.

Christopher Martins (född 19 februari 1997) – mittback i Lyons andralag.

I truppen ingår även ytterligare fyra tonåringar: 19-åriga Tim Hall, Aldin Skenderovic och Eric Veiga samt 18-årige Simon Pit.

– Inställningen behöver vara där i 90 minuter. Det är tre poäng vi ska ha, fastslår ytterbacken Mikael Lustig efter svenskarnas träning på ett kylslaget Josy Barthel-stadion i Luxemburg.

Det blev "bara" 1–0 senast Sverige var på besök, i EM-kvalet 1999. Resultatet är inte helt otypiskt: Sverige har flera gånger haft svårt med kvalturneringarnas blåbär – men ändå så gott som alltid lyckats vinna till sist.

Två sorters mod

Kanske beror det på svensk noggrannhet.

– Det tror jag absolut. Under 90 minuter kommer vi att se ett Sverige som kommer att göra jobbet 100-procentigt från forwards ner till försvarare. Det har vi tryckt mycket på och det är där vi kommer att vara starka, säger Lustig.

Samtidigt konstaterar han själv att det alltid är lätt att på förhand prata om att ha tålamod. Därför krävs också helt vanligt mod.

– Det är väldigt lätt att säga före match att man ska ha tålamod. Det gäller att våga ta bollen och ha ett bra driv, våga göra sin man, säger Lustig och varnar för sidledsspelet som lätt följer mot ett lag som drar sig tillbaka.

Unga löften

Å andra sidan är det inte helt givet att Luxemburg kommer att spela så försiktigt. I laget ingår en hel rad unga löften som gärna satsar framåt – inte minst 16-årige Vincent Thill, som nyligen gjorde fransk ligadebut i Metz.

– Det känns som att de är lite där vi är, i en nystart och håller på att bygger någonting nytt i laget. De har ett jäkla mod och en ambition i det de gör som är häftig, berömmer förbundskapten Janne Andersson.

– Sen hoppas jag så klart att vi ska vara bättre än dem – utan att för den skull knäcka dem.