Fakta: Helle Thomsen

Född: 30 november 1970.

Bor: Utanför Ikast, Danmark.

Karriär som spelare: Fredrikshamn KFUM, Fredrikshamn FI, Lyngså, Skogn (Norge), Drammen (Norge), Sindal IF som spelande tränare.

Karriär som tränare: Team Tvis/Holstebro och FC Midtjylland (huvudansvarig sedan 2012). Förbundskapten för Sverige 2014–15 (tillsammans med Thomas Sivertsson) och 2016.

Meriter i urval: Ett silver och ett brons i danska ligan som spelare. Två guld och ett silver med FC Midtjylland som tränare. EM-brons med Sverige 2014.

Aktuell: Leder det svenska handbollslandslaget i OS-kvalet i Ryssland 18–20 mars.

Fakta: OS-kvalet i handboll

Handbollsdamernas OS-kval spelas 18–20 mars i Astrachan, Ryssland.

Sverige ställs mot Mexiko (18 mars, 18.00 svensk tid), Polen (19 mars, 14.00) och Ryssland (20 mars, 16.00) i grupp 3. Lagen möter varandra i en rak serie.

I grupp 1 spelar Nederländerna, Frankrike, Japan och Tunisien i Metz, Frankrike. I grupp 2 spelar Rumänien, Danmark, Uruguay och Montenegro i Ålborg, Danmark.

De två främsta lagen i grupperna går till OS i Rio de Janeiro 5–21 augusti.

Redan klara för OS är Brasilien, Spanien, Angola, Argentina, Sydkorea och Norge.

Det första uppdraget för Helle Thomsen som återkommande förbundskapten för Sverige gick bra. I genrepet inför OS-kvalet besegrades VM-trean Rumänien med 32–29.

Nu väntar tre matcher på tre dagar – och på måndag kan landslagsäventyret vara över för den 45-åriga danskan, igen.

– Det är som i klubben när man ska spela Champions League. Då tar man ut truppen och har fokus på den matchen. Det är samma sak nu, man har bara fokus på det här kvalet. Det är så det är i handbollsvärlden; fokus, fokus, fokus, säger Thomsen.

Hon ledde, tillsammans med Thomas Sivertsson, det svenska landslaget till ett EM-brons 2014. Men halvåret senare hoppade hon av uppdraget på grund av samarbetssvårigheter. Sivertsson blev ensam kvar men fick tidigare i vintras sparken efter ett VM där Sverige blev utklassat av Danmark i åttondelsfinalen.

Inte pratat

Spelarna önskade en ledare som bättre kunde ryta ifrån, ett tydligare ledarskap. Och tillbaka kom Thomsen.

– Det känns jättebra att ha henne tillbaka här. Jag har ju henne hemma i Midtjylland också, så det kan bli lite mycket Helle ibland, säger landslagskaptenen Sabina Jacobsen med ett skratt.

– Nej, skämt åsido. Hon är jättego'. Det känns att vi verkligen snackar om sakerna som vi behöver jobba med. I VM var vi alldeles för breda i försvaret. Vi pratar om att vi ska våga vara mer kompakta, och det tycker jag att vi är långa stunder mot Rumänien.

Thomsen själv är tydlig med att hon bara tackat ja till att leda Sverige under OS-kvalet – än så länge. Blir det OS får hon ta ställning till ett eventuellt erbjudande om förlängning då.

Hon är inte heller sugen på att prata om exakt varför det inte fungerade med Sivertsson. Kontakten mellan de båda tidigare arbetskamraterna har varit obefintlig sedan uppbrottet. Och hon har heller inte tagit upp det med spelarna.

– Det var lite konstigt för första dagen vi träffades sa vi bara hej och sedan gick vi direkt och tränade. För det bästa sättet att visa hur man vill ha det är på planen. Så vi har inte hunnit prata så mycket, vi har bara kört på, säger Thomsen.

Ska slå Mexiko

– Fördelen är att jag är väldigt glad i svensk handboll och de svenska spelarna och ledarna. Det är lätt för mig att gå in och hjälpa till här.

Två av de fyra lagen i kvalgruppen går till OS. Hemmanationen Ryssland ses som favorit på förhand och Sverige väntas göra upp om den andra platsen med Polen.

Mexiko, som står för det första motståndet på fredagskvällen, är en motståndare som bara ska "stökas av".

– Slår man inte Mexiko så ska man inte till OS. Man ska alltid ha respekt för motståndet, men slår vi dem inte får vi stanna i Ryssland. Då kommer vi inte hem, säger Thomsen.