Som förbundskapten har Joachim Löw lett Tyskland till mer än 50 segrar – men inte en enda titel.

Efter flera "misslyckanden" är det tänkt att den första ska komma i VM-finalen mot Argentina.

– Som lag är vi moget, säger Löw.

Det är en avspänd och leende "Jogi" Löw som svarar på frågor dagen före den stora finalen på Maracanã. Självförtroendet är stort men klädsamt hos tysken, som har byggt en mäktig men titellös svit under sina åtta år som huvudansvarig för landslaget.

Silver i EM 2008, brons i VM 2010, semifinal i EM 2012 – och nu final i VM 2014. I Rio de Janeiro hoppas Löw kunna addera ett VM-guld till sitt tränar-cv.

– Jag känner ingen rädsla över huvud taget, säger Löw inför söndagens match.

– Vi har respekt för Argentina. Men kan vi nå vår potential och spela vårt spel, då tror jag att vi vinner.

Slagit Argentina förr

Löw gjorde sitt första VM 2006 som assisterande till dåvarande förbundskaptenen Jürgen Klinsmann. Då slog Tyskland ut Argentina på straffar, och när lagen möttes i en ny kvartsfinal 2010 vann Tyskland med 4–0.

– Argentina har varit bra i det här VM:et. Välorganiserat och kompakt, mycket mer välorganiserat och starkt i försvaret än 2010, säger 54-åringen.

– Det här laget är inte bara Messi. Om man tror det gör man ett misstag. De har andra fantastiska spelare: Higuaín, Di María och så vidare. Så laget beror inte på Messi, även om han är en spelare som kan avgöra en match.

Skämtade om straffar

En annan av frågorna till Löw handlar om straffdramat i fotbolls-VM 2006, då tyske målvakten Jens Lehmann hade med sig en fusklapp med information om de argentinska straffskyttarna. När Löw hör frågan ler han och fiskar upp en ny papperslapp ur fickan.

– Först och främst vill vi inte att det ska behöva bli straffar, vi hoppas och tror att vi kan avgöra matchen tidigare. Men målvakterna förbereder sig självklart för en möjlig straffläggning, det har vi gjort i alla matcher.

Oavsett hur det slutar ser inte Löw finalen mot Argentina som sista chansen för den starka tyska landslagsgeneration där många spelare är i sin bästa ålder.

– Vi har spelare som är på sin topp, men vi har också unga spelare. Gündogan och Reus, som inte är här. Özil, Götze, Schürrle, Khedira, Neuer... De är unga och spelar i många år till. Så vi har potential att spela i världstoppen framöver också.