Fakta: Alla kandidater

Åtta personer kandiderar till posten som ordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa. Valet görs den 28 februari 2016.

Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, 39 år. Tidigare viceordförande i Fifa. Utmanade Sepp Blatter vid det senaste valet till ordförande i Fifa.

Jerome Champagne, Frankrike, 57 år. Tidigare diplomat, anställd i Fifa 1999-2010 varav biträdande generalsekreterare 2002-2005. Nu engagerad i internationella fotbollsprojekt.

David Nakhid, Trinidad och Tobago, 51 år. Före detta spelare på internationell nivå som nu driver fotbollsakademi.

Michel Platini, Frankrike, 60 år. Ordförande i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, avstängd tre månader under utredning om korruption.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain, 49 år. Ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet.

Tokyo Sexwale, Sydafrika, 62 år. Diamantmiljardär och tidigare antiapartheid-aktivist som satt fängslad på Robben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela.

Gianni Infantino, Schweiz, 45 år. Generalsekreterare i Uefa sedan 2009.

Musa Bility, Liberia, 48 år, vd i eget oljebolag, ordförande i Liberias fotbollsförbund.

Det är oklart vad som händer med nuvarande Uefa-ordföranden Michel Platinis kandidatur. Han är avstängd i tre månader, till 5 januari, under utredning av misstänkt korruption. På måndagen kom dock ett första besked om att hans överklagande av avstängningen inte godkänns av Fifa.

Måndagen var sista dag att anmäla kandidater till valet av Fifa-ordförande efter Sepp Blatter, som sker vid en extrainsatt kongress den 28 februari.

Åtta personer kandiderar, nytillkomna på måndagen var förutom Infantino även Asiatiska fotbollsförbundets ordförande, shejk Salman Bin Ebrahim al-Khalifa från Bahrain, och Musa Bility, fotbollsordförande i Liberia. Däremot drog sig sydkoreanen Chung Moon-Joon ur och skyllde på den sexåriga avstängning som Fifas etiska kommitté gett honom för misstankar om oegentligheter i samband med Sydkoreas VM-ansökan.

Kandidater måste ha stöd från minst fem nationsförbund. Infantino hade samlat åtta då han tillkännagav sin kandidatur på måndagseftermiddagen.

"Om jag blir vald kommer jag att leda den förändring med alla som vill se ett Fifa som styr världens största sport med respekt och värdighet", sade Infantino i ett uttalande.

Enigt stöd

Enligt Uefa var dess exekutivkommitté helt enig bakom stödet till Infantino, som varit Uefas generalsekreterare sedan 2009.

Svenska fotbollförbundets Karl-Erik Nilsson vill inte säga vem han själv förordar, men betonar att Infantino har ett brett stöd.

– Infantino åtnjuter ett stort förtroende i fotbolls-Europa och även i övriga världen tror jag. Han är den som ofta för samtal med andra konfederationer och är ett välkänt namn i hela världen, säger Nilsson till TT.

Innan Karl-Erik Nilsson och hans ordförandekollegor i övriga nordiska förbund (Danmark, Norge, Finland, Island och Färöarna) uttalar sitt stöd för någon kandidat bjuder de samtliga som kandiderar till ett gemensamt möte.

– Vi gjorde likadant inför Fifa-valet tidigare i år och de nordiska förbunden blir betydligt starkare genom att uppträda tillsammans.

Taktiskt spel

Lars Christer Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll (Sef), var generalsekreterare i Uefa 2003–2007. Han tror att lanseringen av Infantino är ett taktiskt drag av Uefa.

– Det här ingår säkert i spelet och behöver inte betyda något särskilt för (Michel) Platini. Infantino läggs fram som en backup-kandidat om Platini inte kan komma tillbaka, säger OIsson, som helst sett att Uefa ställt sig bakom en annan kandidat.

I Uefa har Infantino varit den korruptionsmisstänkte Michel Platinis högra hand.

– För att undvika framtida korruption ska man rycka upp allt med rötterna. De som har kopplingar till tidigare nätverk till höger och vänster borde inte vara aktuella.

På tisdagen ska kandidaterna granskas och godkännas av Fifas valkommitté, med undantag av Platini som får vänta till avstängningen är hävd.