Fakta: Ryan Lochte

Född: 3 augusti 1984.

Längd: 188 cm.

Vikt: 88 kg.

Meriter: OS-guld på 4x200 meter fritt 2004, 2008, 2012 och 2016. OS-guld på 200 meter rygg 2008, OS-guld på 400 meter medley 2012. Dessutom tre OS-silver och tre OS-brons. 18 VM-guld, fem silver, fyra brons i långbana. 21 VM-guld, tio silver och sju brons i kortbana.

Brasiliansk federal polis stoppade de två amerikanska OS-simmarna Gunnar Bentz och Jack Conger från att kliva ombord på planet hem från Rio. De har förhörts om misstankarna om att de skulle ha ljugit om rånet, och har släppts och kunde hoppa på ett flyg tillbaka till USA på torsdagskvällen.

Bentz och Conger, James Feigen samt den stora stjärnan, sexfaldige OS-guldmedaljören Ryan Lochte, sade sig ha utsatts för ett rån när de hade åkt taxi efter en fest och blivit pistolhotade av rånare som klätt ut sig till poliser.

– Det förekom inget rån av den typen som idrottarna berättat om, säger Rios polischef Fernando Veloso.

Hade sönder toadörr

På torsdagen kom uppgifter om en övervakningsfilm från en bensinstation där de stannat sin taxi för att gå på toaletten och sen hamnar i bråk med en vakt sedan de haft sönder en toalettdörr och vägrat betala för det. Vakten hotade simmarna med pistol och de fick stanna tills polisen kom.

– Övervakningsfilmen visar inte någon typ av våld mot dem, säger Veloso.

Simmarna ska ha lämnat i från sig motsvarande cirka 400 kronor för den trasiga dörren.

Lochte, som redan hunnit resa hem till USA, och Feigen, som är kvar i Rio, kommer att samarbeta med utredarna, uppger NBC.

Enligt Veloso är det dock oklart om några misstankar ska väckas mot simmarna. Brotten som skulle kunna komma i fråga, falsk angivelse och skadegörelse, leder inte till fängelsestraff.

– Men det vore värdigt och ädelt av dem om de bad om ursäkt. Det enda de sade som var sant var att de var fulla, säger han.

Ber om ursäkt

USA:s olympiska kommitté ber nu om ursäkt för simmarnas beteende och uppger att, som den förstått det, har en av atleterna "begått ett fall av vandalism".

"Uppträdandet hos dessa idrottsmän är inte acceptabelt, inte heller representerar det värderingarna hos det amerikanska OS-laget", uppger kommittén i ett uttalande.