Fakta: Truppen och kvalet

Sverige inleder EM-kvalet mot Spanien i Södertälje på lördag.

Laget: Farhiya Abdi, BGD, Turkiet, Stefanie Yderström, Dudelange, Luxemburg, Frida Eldebrink, Dynamo Kursk, Ryssland, Ashley Key, Mersin, Turkiet, Elisabeth Egnell, Angers, Frankrike, Elin Eldebrink, Castors Braine, Belgien, Martina Stålvant, Luleå, Anna Barthold, Luleå, Binta Drammeh, Pecsi, Ungern, Louice Halvarsson, Sopron, Ungern, Josefin Vesterberg, Luleå, Amanda Zahui, Adana Aski, Turkiet.

Allis Nyström, Luleå, och Ulrica Holmqvist, Zabiny Brno, fick lämna truppen på torsdagen.

Förutom Sverige och Spanien ingår Finland i gruppen. Lagen möts hemma och borta.

De nio gruppvinnarna och de sex bästa tvåorna går till EM 2017 i Tjeckien.

Tårarna från Ungern i somras har torkat.

När basketlandslaget laddar för att kvala in till nästa EM, i Tjeckien 2017, är mycket nytt.

Jurgita Kausaite har befordrats till förbundskapten – hon var assisterande coach till företrädaren Lars Johansson – och infört ett friare anfallsspel, men framför allt har hon tillgång till Amanda Zahui och Farhiya Abdi.

Båda var upptagna av spel i världens bästa liga, WNBA, när Sverige fick respass i EM-gruppspelet i juni.

I och med tillskottet av den 196 centimeter långa Zahui får Blågult en ny dimension i spelet, ett större hinder och hot nära korgen.

"Blir ett krig"

Hon kommer inte att hålla igen mot Spanien, Europamästare 2013 och trea i somras. Zahui har respekt för motståndet men är inte rädd.

– Det blir ett krig. Varje anfall, varje försvar, varje retur... den som vill mest kommer att få bollen. Jag har lärt mig att inte spela mot namn utan mot personen som är på planen, säger hon.

Den 22-åriga centern tillbringar sommaren i Tulsa, Oklahoma, och spelar i vinter i turkiska Aski. Det är basket året om och Amanda Zahui av årsmodell 2015 är något helt annat än spelaren som tog några försiktiga steg i landslagsdräkten för två år sedan.

– Mitt självförtroende är större. Jag är starkare mentalt och fysiskt, definitivt mer rörlig. Jag skjuter bättre och kan hantera bollen en aning bättre, säger hon.

Zahui fick en vecka ledigt efter WNBA-säsongen. Hon har lite småskavanker och känner sig trött ibland, men spelglädjen övertrumfar mödorna.

– Jag var hemma i fem dagar, men det är det här jag drömt om sedan jag började spela. Att spela i de högsta ligorna i Europa, i landslaget och i WNBA. Jag kan inte klaga. Nu jobbar jag för att bli ännu bättre så att jag får spela fler minuter. Jag lever min dröm.

Blivit amerikansk

Farhiya Abdis basketliv är i stort sett en kopia av Zahuis. Hon gjorde i somras sin tredje säsong för Los Angeles Sparks och finns i vinter i Istanbul-klubben B.G.D.

Hon hade en jobbig första tid i USA men säger att hon har lärt sig enormt mycket och blivit tuffare mentalt. Det är en bättre försvarsspelare, en aggressivare och hungrigare Abdi som återvänder till landslaget. Hon har blivit "amerikansk".

– Jag var inte riktigt redo när jag åkte dit. Nu är jag mer som dem, säger hon.

Efter några dagars EM-kvaluppladdning är hon övertygad om att Sverige kan uträtta stordåd.

– Vi har verkligen allt som krävs. Vi har talang, vi har potential. Vi behöver inget annat. Om vi får ihop det blir vi oslagbara.