Fakta: Landslagets program

Söndag: Tredjeprismatch mot Polen eller Ryssland i fyrnationsturneringen i Gdansk.

Mitten av december: EM-truppen tas ut.

4/1: Tjeckien i Jönköping.

5/1: Tjeckien i Malmö.

8–10/1: Turnering i Spanien.

16/1: EM-premiär mot Slovenien i Wroclaw, Polen. Övriga lag i gruppen är Tyskland och Spanien. De tre bästa går vidare, vilket blir ett minimikrav för att senare ha chans att ta en plats i OS-kvalet. Flera europeiska länder fick biljett till OS-kvalet redan i årets VM.

Förbundskaptensduon Staffan Olsson och Ola Lindgren har drabbats av flera tunga återbud inför EM i Polen i januari nästa år. Den senaste veckan har landslaget dessutom blivit sargat av skador. På måndagens träning fick Jesper Nielsen åka hem efter en hjärnskakning.

Och i torsdagens landskamp mot Ryssland var det Andreas Nilsson som tvingades utgå sedan han drabbats av en hjärnskakning efter mindre än en minut. Nilsson väntas bli borta från spel i minst en vecka.

Men mot Spanien, fyra i VM i Qatar i början av året, hävdade sig Sverige länge riktigt väl och kämpade sig i kapp från 9–13 till 15–16 lagom till halvtid.

"Sakta, men säkert jobbar vi oss in i den och har lite chanser, men får en jobbig tvåminutare emot oss när vi leder och där tappar vi matchen lite", sade Staffan Olsson till svenskhandboll.se.

Svensk 20–19-ledning blev snabbt 21–24 och efter var det Spaniens match.

"Vi vägde lite för lätt och var lite för snälla i vårt agerande i försvarsspelet", sade Olsson som var mest nöjd med spelfördelaren Jesper Konradsson och 18-årige Lukas Nilsson, som gjorde tre mål sista kvarten.

"Annars tycker jag de flesta spelare är lite för ojämna. Vi gör en del bra saker, men också saker som är mindre bra, om jag uttrycker mig snällt. Det var lite för mycket upp och ner på många spelare."

Fredrik Petersen, sjumålsskytt mot Ryssland senast, och Jonas Källman, som utsågs till Sveriges bästa spelare, blev bästa blågula målskyttar med fem mål vardera.

På söndag väntar bronsmatch mot Ryssand, som föll i lördagens sena match mot värdnationen Polen.