Fakta: Världscupen i Nove Mesto

Lördag: Damer 10 km (f), herrar 15 km (f).

Söndag: Damer 4x5 km (k/f), herrar 4x7,5 km (k/f).

Fakta: Svenskarna i Nove Mesto

Damer: Charlotte Kalla, Piteå, Maria Nordström, Ulricehamn, Maria Rydqvist, Älvdalen, Evelina Settlin, Hudiksvall, Marika Sundin, IFK Mora, Elin Mohlin, Åsarna.

Herrar: Simon Andersson, Falun-Borlänge, Calle Halfvarsson, do, Jens Burman, Åsarna, Martin Johansson, IFK Mora, Anton Lindblad, Hudiksvall, Carl Quicklund, Östersund.

Med halva världscupen avverkad och "både toppar och lite tuffare lopp" har Charlotte Kalla hunnit fylla energidepåerna igen under en träningsperiod hemma i ett vintrigt Sundsvall.

Kalla är totalfyra i världscupen och får mycket svårt att hota norskorna på pallen.

– Jag har inte grottat ner mig något i poäng, vad som gäller är att försöka åka så bra som möjligt varenda enskilt lopp. Det går inte att lägga fokus på något annat, säger hon efter att ha testat helgens världscupspår i Nove Mesto, där en fristilsmil och stafett väntar.

– Jag har inte kunnat hålla samma högstanivå som norskorna. Det går inte att trolla med kapacitet och nivån, utan i stället försöka göra det bästa av det man har. Det tycker jag att jag fick ut av touren, även om jag hade hoppats vara ännu bättre förberedd.

SM i kalendern

SM i Piteå, med fyra tävlingar onsdag till söndag, kolliderar inte med världscuplopp den här säsongen. Landslagsåkarna kommer att delta i högre eller mindre grad. En sliten Stina Nilsson väljer att avstå helt, medan en utvilad Charlotte Kalla har som grundplan att vara med i allt.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att få köra SM för fansen hemma, för rekrytering, och vi är ju förebilder. Att mitt i säsongen tävla på hemmaplan betyder mycket just för att barn och ungdomar hemmavid ska få chansen att se oss, säger Kalla.

– Men SM-tävlingarna har inte samma prioritet som världscupen, det är på världscup jag vill åka fort.

Står över Idrottsgalan

Däremot väljer Kalla bort Idrottsgalan på måndag kväll, trots att hon är nominerad i tre klasser.

– Det blir lite tajt. Vi landar först vid 14-tiden och efter en helg med världscuptävlingar och SM som väntar så kändes det alltför tufft att få in en gala i schemat också.

Och efter SM väntar tunga världscupuppdrag. Först den nordiska turnén med Oslo, Falun och Lahtis och så finaltouren i Kanada i början av mars, med lika många poäng i potten som Tour de Ski.

– Det blir inte att kunna formtoppa på samma sätt som inför ett mästerskap, nu handlar det om tävlingar och resdagar. Men en mindre variant av uppladdning kommer det att bli till touren i Kanada, säger Charlotte Kalla.