Färjestad åkte ner till Småland med poäng i 13 av sina 14 matcher i inledningen av SHL-säsongen.

Bara Skellefteå hade vunnit mot laget under ordinarie tid. Nu kan vi lägga till Växjö till den statistiken.

SM-guldvinnaren från i våras har verkligen accelererat efter sin dåliga start och är efter 5–1 uppe på en slutspelsplats för första gången den här säsongen.

– Det är ju starkt att vara där redan nu. Men det kan ändra sig på lördag om vi inte fortsätter att spela bra, sade hemmatränaren Sam Hallam.

Het lina

En anledning till den långa segersviten är förstakedjan:

Richard Gynge, 28.

Robert Rosén, 28.

Tuomas Kiiskinen, 29.

De tre spelarna finns med i toppskiktet av såväl poängligan, skytteligan som plusminusligan och hade redan innan kvarten var spelad mot Färjestad noterats för fem poäng tillsammans.

– Vår förstalina var poänglösa för första gången på väldigt länge sist och man funderade att de kanske inte kan rulla på som de har gjort hittills. Men det kunde de visst tydligen, sade Hallam.

Kiiskinen rundade Färjestads målvakt Lars Haugen fram till en tidig 1–0-ledning och Rosén styrde elegant in 2–0 senare i den första perioden.

Tre assist

Gynge hade assist på båda målen och har därmed gjort poäng i alla matcher utom två än så länge i sin återkomst till SHL.

– Det är klart att de är ruggigt bra. Säkert får de matcher där de får mindre produktion givetvis, men just nu har de det där självförtroendet. Allt ser enkelt ut för dem och motståndarna blir lite passiva. Skickliga individuella spelare. Men i grunden jobbar de ju hårt också för att få framgång, sade bortatränaren Tommy Samuelsson, som såg Växjös förstalina briljera fler gånger.

Kiiskinen avslutade fram till 5–0 – så klart på passningar från Gynge och Rosén. Det gör att trion har producerat 53 poäng ihop. Gynge är bäst på 21.

Längst bak i Växjös lag fanns dessutom Cristopher Nihlstorp, som har visat hög klass de senaste omgångarna.

– Inte så mycket att säga om. Det var inte en 5–1-match. Men Växjö är bättre på egentligen varje punkt, sade Samuelsson.