Fakta: Pernilla Lindberg

Pernilla Lindberg, 30, är född och uppvuxen i Bollnäs, men gick golfgymnasiet i Perstorp innan hon flyttade till USA för att spela collegegolf för Oklahoma State.

Hon vann med Anna Nordqvist och Caroline Hedwall lag-VM för amatörer i Australien 2008. Året därpå blev hon proffs. 2014 hade Lindberg tre topp tio-placeringar på LPGA-touren och förra året kom hon femma i US Open.

Lindberg är rankad 51:a på touren.

Bor i Orlando, Florida.

Källor: Svensk Golf, LPGA.

Pernilla Lindberg har ett hektiskt spelschema i sommar. Men efter veckans majortävling British Open får hon lite spelledigt.

– Då blir det lite träning inför OS. Jag har haft en långsiktig plan som jag jobbat efter, säger hon.

Lindberg är tillsammans med Henrik Stenson, Anna Nordqvist och David Lingmerth Sveriges representanter när golfen gör sitt återtåg i OS-sammanhang, för första gången sedan Saint Louis 1904. Förutom äran att få representera de svenska färgerna så tror Lindberg att golfens återtåg kan ha betydelse för sportens status.

– Vi kan nå ut till en bredare publik, på så sätt kan vi få mer uppmärksamhet än vi normalt får. Det tror jag att vi damgolfare inser och det är därför vi väljer att inte hoppa av, som många herrar har gjort. Alla ser fram emot att få visa upp golfen för hela världen, säger Lindberg.

Kan spela mot de bästa

Hon tror att det svenska golflaget har "otroligt bra chanser" till att ta medalj, inte minst för egen del.

– Jag vet att jag kan spela mot de bästa spelarna i världen, jag är där med målsättning att stå på pallen, säger hon.

30-åringen från Bollnäs har haft en säsong som gått upp och ner. Hon klarade inte cutten i Arkansas, men tog helgen efter revansch med en delad 13-plats i Portland. I Hawaii hade hon i april årets bästa placering på touren med en delad tiondeplats.

– Det har varit bra resultat, blandat med mindre bra resultat. Jag skulle säga att det har varit lite för mycket upp och ner, det är lite frustrerande. Men de bra resultaten finns där, säger hon.

"Riktigt vass" putt

När det gäller det egna spelet är hon nöjd med puttningen.

– Den är riktigt vass för det mesta, även när den inte är på topp så är lägstanivån väldigt bra.

Däremot finns det lite att jobba på med det långa spelet.

– Potentialen och bästa nivån är riktigt bra, men min lägsta nivå är inte riktigt där jag vill att den ska vara och det kan svänga för mycket. Det är väl kanske det som hänt i år, säger hon.

Trots allt har resultatet varit tillräckligt för att knipa en av de fyra platserna, och en chans att bli historisk.

– OS kommer att slå högt, säger hon.