Fakta: Så spelas CHL

48 lag från 13 länder deltar i Champions Hockey League, men fortfarande står KHL utanför. Förra året vann Frölunda. Sex svenska lag deltar.

De 48 lagen är indelade i 16 trelagsgrupper där de två bästa lagen i varje grupp avancerar till 16-delsfinal. Gruppspelet pågår från den 16 augusti till den 11 september.

Slutspelsrundorna avgörs i dubbelmöten fram till finalen den 7 februari som avgörs i en match, där det lag som plockat flest poäng i grupp- och slutspel blir hemmalag.

Svensklagens grupper:

Grupp A: Frölunda, Wolfsburg, Pardubice

Grupp B: Djurgården, Rouen, Davos

Grupp I: Luleå, Berlin, Saipa

Grupp K: Linköping, JYP, Gap

Grupp L: Växjö, Minsk, Mladá Boleslav

Grupp N: Skellefteå, Kalpa, Wien

Grupp P: HV71, Salzburg, Sheffield

Torsdagens svenskmatcher:

HV71–Sheffield, Wien–Skellefteå, Växjö–Mladá Boleslav.

Visst, förändringar är på väg. Gratisplatserna ska försvinna och antalet deltagande lag bantas från 44 till 32, allt för att höja kvaliteten. Men det är inte förrän till nästa säsongs CHL.

På torsdag kliver de första svenska lagen in i den kritiserade turneringen: HV71, Växjö och Skellefteå. De sistnämnda gör sin första tävlingsmatch efter vårens finalförlust mot Frölunda. Laget som också tog hem CHL, samtidigt som Skellefteå fick lämna redan i kvartsfinal.

För dem är det ingen låtsastävling för att komma i form till SHL.

"Jätteviktigt för oss"

– För oss är det jätteviktigt, vi ska gå vidare till nästa fas. Vi siktar på att ta hem hela skiten, något annat finns inte, säger tränaren Fredrik Öberg.

– Trots att jag inte var med förra året känner jag revanschlusta efter finalen. Vi är på jakt efter bucklan, oavsett tävling.

Öberg är färsk i Skellefteås fyrhövdade tränarkonstellation. 44-åringen har ersatt Hans Wallson efter fyra år som juniortränare i föreningen. Torsdagens match är hans riktiga tränardebut på seniornivå.

TT: Nervöst?

– Inte än så länge, men när vi spelade derbyt (träningsmatch mot Björklöven) pirrade det till lite. Som spelare var det lite lättare att få ut adrenalinet.

Stjärnan borta

Skellefteå får klara sig utan en av sina hemvändande stjärnor mot Wien. Oscar Möller står redo att göra sin andra debut för laget, men poänggaranten Joakim Lindström drog på sig en hjärnskakning mot Björklöven.

– Förhoppningsvis är han tillbaka om två veckor, säger Öberg.

På torsdagen ställs även HV71 mot engelska Sheffield medan Växjö tar sig an Mladá Boleslav från Tjeckien. Därefter kliver även Frölunda, Luleå, Färjestad, Djurgården och Linköping in i turneringen.