Fakta: EM-kvalet

Fakta: EM-kvalet

Sverige har inlett EM-kvalet med fyra raka segrar, har 10–0 i målskillnad och är redan nu nära en EM-plats. Sveriges återstående program:

2 juni: Polen–Sverige

6 juni: Sverige–Moldavien.

15 september: Sverige–Slovakien

20 september: Danmark–Sverige.

EM spelas i Nederländerna i juli/augusti 2017. Till slutspelet går de åtta kvalgruppsegrarna samt de sex bästa tvåorna. Resterande två tvåor gör upp i playoff om ytterligare en plats.

Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Hilda Carlén, Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson, Linköping, Emma Berglund, Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Freja Hellenberg, Göteborg, Amanda Ilestedt, Rosengård, Lina Nilsson, do, Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare/anfallare: Kosovare Asllani, Manchester City, Stina Blackstenius, Linköping, Malin Diaz, Eskilstuna, Pauline Hammarlund, Göteborg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Fridolina Rolfö, Linköping, Josefin Johansson, Piteå, Lisa Dahlkvist, Paris SG, Elin Rubensson, Göteborg, Caroline Seger, Paris SG, Lotta Schelin, Lyon, Olivia Schough, Eskilstuna.

Pia Sundhage har efter VM laborerat lite på mittfältet, för att fylla ut startelvan vid sidan av Caroline Seger och Lisa Dahlkvist.

Nu har förbundskaptenen ytterligare en pusselbit att vända och vrida på.

Kosovare Asllani petades när hon lämnade Paris i vintras och missade därmed också OS-kvalet i mars. Men när truppen samlades på Örgrytes träningsanläggning på måndagseftermiddagen var den frispråkiga landslagsprofilen tillbaka.

– Jag visste att jag i och med att byta klubb ett OS-år riskerade min landslagsplats, det fick jag sagt till mig och var förberedd på det, säger Asllani.

– Samtidigt har jag haft tid att bygga upp min kropp det jag tappade på slutet förra året, med skador och… ska vi säga lite kaos i klubblaget. Jag känner mig stark nu.

Svårt år

Kosovare Asllani har ett tufft år bakom sig, med ett svårt sjukdomsfall i familjen, olusten kring terrordåden i Paris och petningen från landslaget.

Till slut blev klubbytet från Paris Saint-Germain, en flytt som hon närmast fick tvinga fram, en vändpunkt. Den engelska ligan är på uppgång och Manchester City har bjudit både på gott om speltid och perfekta träningsförutsättningar.

– Den miljön jag är i är världsklassmiljö. Det finns inga ursäkter till att inte lyckas, säger hon.

Manchester City har också inlett ligan starkt och leder serien efter sju spelade matcher. Kosovare Asllani har spelat samtliga matcher från start – och lärt sig en ny roll som mittfältare.

Det gör att hon, till skillnad från tidigare, nu också ser sig som främst mittfältare även i landslaget. Ett bra läge, när Pia Sundhage letar just mittfältsalternativ i spelsystemet 4–3–3 som infördes efter VM.

Landslaget möter Polen borta på torsdag och Moldavien på Gamla Ullevi i Göteborg på måndag i nästa vecka. Matcherna kan göra Sverige närmast klart för fotbolls-EM nästa år – och ge spelarna en plats i OS-truppen som tas ut mot slutet av juni.

– Fast jag försöker bara spela på nu, säger Kosovare Asllani.

– För mig har klubblaget varit i fokus, så nu när jag är här tänker jag bara fortsätta som jag gjort det där.