Fakta: Italien och Irland

Italien är redan klar segrare i grupp E efter 2–0 mot Belgien och 1–0 mot Sverige. Laget spelar sin åttondelsfinal på Stade de France på måndag mot tvåan i grupp D: antingen Spanien, Kroatien eller Tjeckien.

Irland har efter 1–1 mot Sverige och 0–3 mot Belgien ingen chans att gå vidare på oavgjort. Blir det vinst finns dock goda möjligheter att gå vidare som en av de fyra bästa grupptreorna. En minimal chans finns även att bli tvåa i gruppen men då krävs en seger mot Italien med minst två mål mer än vad Sverige samtidigt slår Belgien med.

Italien och Irland har mötts tre gånger tidigare i slutspelssammanhang. Italien vann med 1–0 i kvartsfinalen i VM 1990, Irland fick revansch med samma siffror i gruppspelet i VM 1994, varpå Italien vann i det senaste mötet, 2–0, i gruppspelet i EM 2012.

I irländarnas ödesmöte slipper de gröntröjade sannolikt såväl Gianluigi Buffon som Giorgio Chiellini, Graziano Pellè och Éder. Italiens förbundskapten Antonio Conte förväntas stuva om ordentligt i laguppställningen eftersom gruppsegern redan är säkrad.

Måhända blir ändå resultatet minst lika bra. In kommer nämligen en rad heta viljor som gärna vill visa sig värda en startplats i kommande åttondelsfinal, som exempelvis Stephan El Shaarawy och Simone Zaza.

– Italien kommer att vara farligt för Italien är Italien, oavsett hur många förändringar de gör i laget. Och spelarna som kommer in i laget kommer från Roma, AC Milan och andra toppklubbar, säger irländske förbundskaptenen Martin O'Neill inför matchen.

Kom ihåg Dublin!

Efter 0–3 mot Belgien i lördags är Irland tvunget att vinna mot Italien för att kunna gå vidare.

Den irländska allmänheten och journalistkåren försöker samla mod med hjälp av gamla vinster, som 1–0-segern över just Italien i VM 1994. Spelarna och förbundskaptenen tar hellre upp färskare meriter.

– Det räcker med den där kvällen i oktober när vi slog världsmästarna, säger O'Neill och syftar på EM-kvalsegern mot Tyskland i höstas då Irland vann med 1–0 i Dublin.

– När allt funkar för oss och vi håller ihop i 90 minuter och behåller koncentrationen så vet vi att vi är kapabla att slå bra lag. Och jag tror verkligen att vi fortfarande har ett bra resultat att se fram emot i den här gruppen, säger ytterbacken Seamus Coleman.

Behålla känslan?

Om Irland vinner måste Sverige samtidigt vinna mot Belgien för att kunna gå vidare.

Den italienske förbundskaptenen betonar dock vikten av att hålla kvar vinnarkänslan och jämför med hur han fick sitt lag att besegra Norge i EM-kvalet, trots att Italien då redan var inkvalat, medan norrmännen hade allt att spela för.

– Vad vi då försökte få spelarna att göra var att ta varje match som en i taget. Vinster göder vinster. Och skulle vi förlora i morgon så kommer folk att börja kritisera oss, säger Conte på sin presskonferens inför matchen och varnar för Irland.

– Vi får inte glömma att det här laget har slagit Tyskland. Det gör man inte bara med hjälp av tur.