Fakta: Nicklas Bärkroth

Född: 19 januari 1992 i Göteborg.

Klubb: IFK Norrköping.

Tidigare klubbar: Balltorps FF, IFK Göteborg, UD Leiria (lån), Brommapojkarna.

Position: Mittfältare.

Landskamper: 2.

Fakta: Viktiga år i IFK Norrköpings historia

1897: Några pojkar på Läroverket samlas och bildar den 29 maj Kamratföreningen i Norrköping. Klubben har som mest haft 15 grenar på programmet samtidigt.

1925: IFK blir åtta av tolv lag i den första upplagan av allsvenskan.

1940: Efter att mestadels ha spelat i näst högsta serien är klubben tillbaka i allsvenskan.

1943: Tar första allsvenska guldet. Det följs av fyra till fram till 1948. IFK Norrköping etablerar sig som en storhet i svensk fotboll.

1945: Den 14 oktober krossas Djurgården med 11–1, klubbens största seger.

1956: 32 234 åskådare mot Malmö FF den 7 juni står sig fortfarande som publikrekord.

1963: Elfte SM-guldet tas sedan 1943. I laget finns bland andra Ove Kindvall och Björn Nordqvist. Klubbens tredje storhetstid går mot sitt slut.

1982: Degraderas för första gången sedan 1930-talet, efter kval mot Häcken. Samma höst slår Norrköping ut Southampton i Uefacupen och förlorar sedan på straffar mot Roma.

1984: Förlorar SM-finalen mot IFK Göteborg.

1988: Vinner svenska cupen. Första titeln sedan cupvinsten 1969.

2002: Ramlar ur allsvenskan och nu väntar några tuffa år i superettan.

2007: Tar sig tillbaka till allsvenskan.

2008: Klubben satsar stort, men återkomsten är ett enda stort misslyckande och det blir superettan igen.

2009: Nära att ramla ur superettan. Elfte plats var ett historiskt bottenrekord.

2010: Christoffer Nyman, tonåring från stan, gör målet i Ängelholm som för upp Norrköping igen. Ekonomiskt är klubben sedan några år ytterst illa ute.

2011: Janne Andersson hämtas från Örgryte som manager. 13:e plats till slut.

2014: Efter två sportsligt hyggliga år rasar laget mot botten och räddar sig kvar först tack vare en stark spurt. Landar på tolfte plats.

2015: Blir svenska mästare för 13:e gången vid seger mot Malmö FF. Oavgjort kan räcka om IFK Göteborg inte slår Kalmar.

Bärkroth var 15 år, sju månader och 14 dagar gammal när han som tidernas yngste spelare debuterade i allsvenskan, för IFK Göteborg mot Brommapojkarna i september 2007.

Det råkar vara det senaste året IFK Göteborg vann allsvenskan.

Brommapojkarna råkade bli Bärkroths nästa klubb.

IFK Norrköping kan bli klubben som ser till att IFK Göteborg får vänta ett tag till på att åter stifta bekantskap med Lennart Johanssons pokal.

– Jag har många fina minnen därifrån (Göteborg) men nu spelar jag i den här föreningen och ska göra allt för att vinna här och det är den enda jag har i mitt huvud, säger han.

Fotskadan läkt

Men om den explosive och finurlige yttermittfältaren är med och bidrar från start i Norrköpings guldjakt på Swedbank Stadion återstår att se. Fotskadan är visserligen läkt, men efter att ha missat mötet med Elfsborg började han på bänken mot Halmstad i söndags.

– Jag är fullt redo. Det är klart att jag vill spela matchen och ser fram emot det, men vi får se vilket lag Janne (Andersson, managern) tar ut.

– Jag har gjort en väldigt bra säsong och tycker själv att är jag frisk ska jag spela, men det är Janne som tar ut laget. Konkurrensen är stor, men det är precis som den ska vara.

– Det är därför vi ligger där vi ligger.

TT: Vad ligger bakom framgången?

– Det är många faktorer. Vi har en väldigt bra lagsammanhållning, där alla tar jobbet och anammar spelidén fullt. Det är en väldigt bra spelidé som Janne har. Han har hittat spelartyper som trivs bra med varandra och som hela tiden vill utvecklas och framåt. Och de som sitter vid sidan bidrar oerhört mycket.

– Han har fått ihop helheten på ett fantastiskt sätt.

Lyssnade på magen

För mindre än ett år sedan ryckte åtskilliga klubbar i Bärkroth. Norrköping, som precis klarat sig kvar i allsvenskan, kom in sent i bilden.

I dag är 23-åringen tacksam för att han lyssnade på magkänslan.

– Det var några som ryckte på ögonbrynen när jag valde Norrköping. Det fanns lite att välja mellan, men jag fick en bra känsla när jag var här och pratade med Janne. Jag visste att det fanns många unga spelare som skulle bli bättre i år och Daniel Sjölund var redan värvad.

– Sedan vet jag också att man kan ha en dålig säsong, men att det inte är så dåligt som resultaten visar. Jag såg något positivt i Norrköping och det har ju verkligen fallit väl ut, säger han.

Nu är han 90 lyckade minuter från att avsluta en säsong som började riktigt jobbigt. Redan i första omgången, mot Örebro hemma, skadade han foten illa.

Vårsäsongen var förstörd – och liksom chansen att få spela U21-EM i Tjeckien.

TT: Är ett SM-guld en fullgod kompensation för att du missade EM-guldet i somras?

– Det skulle vara fantastiskt. Det var naturligtvis oerhört tråkigt att missa hela den resan men ett SM-guld kompenserar det med råge.

– Så det hoppas vi på.

TT: Vad avgör guldstriden?

– Det lag som har störst vilja att vinna och som fokuserar på rätt saker. det kan låta tråkigt, men det är detaljerna det handlar om. Förberedelserna inför matchen ska vi vara bra på och på matchen ska vi bara gå ut och köra.