Fakta: Tre Kronors program

11 september: Avresa från Göteborg till träningsläger i Washington.

15 september: Träningsmatch mot Europalaget (Washington, kl 01).

16 september: Avresa till Toronto.

17 september–2 oktober: World Cup i Toronto.

Sveriges matcher:

18 september: Ryssland–Sverige (21.00).

20 september: Sverige–Finland (21.00)

21 september: Sverige–Nordamerika U23 (21.00).

25 september: ev semifinal (01.00 och 19.00)

28 september: ev final, match 1 (02.00).

30 september: ev final, match 2 (02.00).

2 oktober: ev final, ev match 3 (01.00).

Det var många svenska forwards som gick omkring med leenden efter den snabba revanschen på Finland för förlängningsförlusten i torsdags.

VM-guldkedjan stod i fokus med sina fem poäng och Loui Eriksson fick pris som bäste svensk.

Men även andrakedjan, som hade det jobbigt i första matchen, klev fram ordentligt. Patric Hörnqvist gjorde två mål (ett med benägen finländsk hjälp) och fyra poäng sammanlagt., Nicklas Bäckström ett och Filip Forsberg ett i tom bur. Trion stod för sammanlagt åtta poäng.

Att Tre Kronors två toppkedjor får producera är förstås hur viktigt som helst.

Precis som i VM

Loui Eriksson har gjort tre mål på två matcher och kemin med Henrik och Daniel Sedin verkar sitta där precis som den gjorde vid VM-guldet i Globen 2013.

Då kunde inget stoppa trion som öste in sammanlagt 22 poäng i de fyra avslutande matcherna sedan Sedinarna kommit inflygande från Vancouver.

I OS i Sotji 2014 skulle trion bli guld värd igen, men den gången missade Henrik Sedin turneringen i sista stund på grund av skada.

Loui Eriksson sköt matchens två första mål i numerärt överläge i första perioden.

– Jag vet ju hur skickliga de är med sina småpass från alla hörn. Så det gäller att hitta en öppen plats framför mål och vara redo, sade Eriksson om Sedinarna som blir hans kedjekamrater även i Vancouver Canucks efter World Cup.

I rampljuset

Ett fullsatt Scandinavium, 12 044 åskådare, jublade över uppvisningen från den gamle Frölundaspelaren som gjorde sin första match i sin gamla hemmaarena på elva år. Efter matchen ropade de hans namn när han prisades som matchens bäste hemmaspelare.

– Det brukar alltid vara "Henke" (Lundqvist) som tar spotlighten, så det var kul att de ropade mitt namn. Det är självklart väldigt kul att vara med om. Det kändes mycket bättre i den här matchen, vi hittade varandra bra så det är något att bygga på.

Tre Kronor ledde med 3–0 efter halva matchen, finländarna reducerade två gånger i slutet av den andra perioden, men andrakedjan stängde matchen i sista perioden.

Tvåmålsskytten Patric Hörnqvist var nöjd:

– Det var jätteskönt att det släppte. Det är alltid skönt att göra mål, se att pucken trillar in, och vi spelade bra också. Det tyckte jag var huvudsaken.

Tre Kronor reser till Washington på söndagen för sin sista träningsmatch inför World Cup, mot Europalaget natten till torsdag svensk tid.