Fakta: Viktor Fasth

Född: 8 augusti 1982 i Kalix.

Moderklubb: Vänersborg.

Familj: Hustrun Linda, barnen Signe, 4, och Klara, 1.

Främsta meriter: VM-silver och turneringens MVP 2011, Guldpucken 2011, årets målvakt i SHL 2011 och 2012, 35 A-landskamper och 63 NHL-matcher.

Statistik denna säsong: 9 matcher – 6 segrar – 90,9 i räddningsprocent – 1,98 insläppt mål per match.

Det är drygt tre år sedan Viktor Fasth, nu i klassiska CSKA Moskva, senast spelade i landslaget. Det var i VM-turneringen i Globen 2012, då ett stjärnspäckat landslag åkte ut redan i kvartsfinal.

Nu tar han ny sats i Karjalaturneringen där Fasth vaktar kassen när Tre Kronor inleder mot Tjeckien i Örnsköldsvik på torsdagskvällen. De två avslutande matcherna mot Ryssland och Finland spelas i Helsingfors i helgen.

I Karjalatruppen konkurrerar Fasth med Henrik Karlsson, Jokerit, som gjort bra ifrån sig i landslaget de senaste höstarna, men sedan fallit ifrån närmare inpå VM.

Spännande comeback

Fasth är laddad.

– Det är jätteskoj att vara tillbaka, träffa alla grabbarna och inspirerande att få dra på sig Tre Kronor-tröjan.

Förbundskaptenen Pär Mårts ser också fram emot comebacken. Mårts har inte haft någon given etta bland Europamålvakterna sedan Fasth försvann till NHL.

– Det ska bli spännande att se vad de här åren (i NHL) har inneburit för honom. Jag vet vad han kan och det är det jag vill se om han kan prestera, säger Mårts.

Den förre AIK-målvakten vann Guldpucken 2011 och utsågs till SHL:s bäste målvakt både 2011 och 2012. Han tog NHL och topplaget Anaheim med storm, vann sina första åtta matcher och skrev ett nytt drömkontrakt värt cirka 36 miljoner kronor.

Tuff konkurrens

Men den andra säsongen blev han skadad, opererades för ett ljumskbråck och byttes bort till bottenlaget Edmonton.

– Förra säsongen fick jag spela en hel del matcher, men samtidigt så gick vi väldigt dåligt som lag. Det hoppas jag slippa uppleva igen, vi var utanför slutspel ganska tidigt så det blev en lång säsong, säger han.

I och med flytten till KHL är han tillbaka i ett topplag, klassiska CSKA Moskva.

Men det har också inneburit en ny utmaning. I laget finns nämligen tre målvakter som slåss om speltid. Såväl han som ryske landslagsmålvakten Ilja Sorokin och Stanislav Galimov har stått nio matcher var.

– Det är en ny upplevelse, Man får verkligen försöka ta vara på chansen när man får den. Som det har blivit nu så har man spelat en match i veckan, så det är lite annat matchtempo än vad man är van från NHL där det var fyra matcher i veckan, skrattar han.

Men han trivs bra både i den klassiska klubben "där det hänger bilder på legendarer som farsan snackade om när man var liten" och i den väldiga huvudstaden.

Så bra att han gärna förlänger sin Moskvavistelse med några veckor i maj.