Fakta: Stefan Melander

Född: 23 november 1957 i Spånga.

Familj: sambo med Catarina Lundström.

Bor: På Tillinge gård utanför Enköping.

Antal hästar i träning: cirka 125.

Bästa hästar: Scarlet Knight (Hambletonian stakes, Orsi Mangelli, Sprintermästaren), Gigant Neo (E3, Kungapokalen, Criterium de Vitesse, Prix d’Amerique), Nuncio (Matron stakes, Yonkers Trot, Kentucky Futurity, Sprintermästaren, tvåa i Hambletonian stakes och Breeders Crown).

Övriga meriter: vald till Årets tränare tre gånger, 1998, 2011, 2012. Invald i Hall of Fame.

Förebilder: Sören Nordin. Berndt Lindstedt och Håkan Wallner har även betytt mycket.

Favorithobby: Fotografera hästar, särskilt i sista kurvan en tävlingsdag på Vincennes. (TT)

Nuncio radade upp sex raka segrar efter den imponerande tredjeplatsen i Elitloppet. Men i semifinalen i Breeders Crown för två veckor sedan fick han överraskande spö av Owen Face, körd av Adian Kolgjini.

Volstead däremot vann sin semi med Örjan Kihlström i sulkyn. Ekipaget låg sist 300 meter från mål men hann ändå fram till knapp seger efter en fantomspurt.

– Det ska bara inte gå att vinna på det sätt som Volstead gjorde. Han är fantastisk, jag tror inte alla har förstått vilken enorm häst det är. I Sprintermästaren travade han utvändigt ledaren hela loppet med Nuncio bakom, jag vann med Nuncio men Volstead var bara slagen med en decimeter, påminner Melander.

TT: Det är inte så att du vill minska favorittrycket på dig själv och Nuncio på söndag?

– Nej, nej. Jag bryr mig inte om att vara favorit, det har jag varit så många gånger. Jag vill bara berätta hur bra Volstead är och att han kommer att bli min nästa internationella topphäst. Han har dessutom ett bättre spår än Nuncio och når Örjan ledningen blir han inte lätt att slå.

Vill trappa ned

Paret Stefan Melander och Catarina Lundström har kört in 19,5 miljoner kronor under årets första tio månader. Näst bästa resultatet hittills för duon. Men Melander är långt ifrån nöjd med tillvaron. Arbetsdagarna är många och långa.

– Jag håller på att trappa ner, försöker sälja bort de flesta av våra starthästar. Det går inte att hålla på längre med dessa låga prissummor. Nu äger jag de flesta hästar själv och tävlar oftast hemma på Solvalla. Men jag tänker på alla dom som har häst i proffsträning, kostnaderna är enorma för transporter och veterinärer.

"Riv ner hela Solvalla"

Melander är starkt kritisk över utvecklingen på Solvalla.

– Det är ingen glädje längre att komma till Europas näst största travbana. Fråga aktiva och publik. Förstapriset i vissa lopp är så lågt som 20 000 kronor. ATG och Svensk Travsport har sakta men säkert monterat ner banan. Görs inget snart är svensk travsports bästa dagar över.

TT: Vad borde göras?

– Riv ner hela Solvalla, det är bara en trist betongbunker. Sälj den värdefulla marken och gå ihop med galoppbanan i Bro (40 km väster om Stockholm), bygg en ny fräsch anläggning med en mindre läktare. Solvalla måste få tillbaka statusen som huvudstadsbana. Aktiva och publik måste få tillbaka glädjen och framtidstron.

TT: Vad gör Stefan Melander om tio år?

– Förhoppningsvis är tävlingsstallet borta och jag är bara uppfödare. Kanske har jag några hästar i träning i Frankrike där jag trivs väldigt bra.